Absurditati salariale la stat: un sofer de la Ministerul Muncii castiga 4.000 de lei, aproape cat ministrul, iar o liftiera de spital mai mult decat un medic

Autor: Doina Anghel 31.05.2010

Liste cu veniturile obtinute de salariatii din sectorul public au continuat si ieri sa fie publicate pe site-urile oficiale ale institutiilor, anomaliile din sistemul de salarizare fiind evidente.

De pilda, la Ministerul Sanatatii, ministrul Attila Cseke poate fi considerat un demnitar prost platit daca este sa compari veniturile sale din aprilie cu cele ale secretarului adjunct al ministerului. Pe "fluturasul" de salariu al ministrului apare suma de 5.361 de lei, in vreme ce subalternul sau a castigat aproape dublu - 9.739 de lei. Secretarul general al ministerului, a castigat 7.693 de lei. In total, la Ministerul Sanatatii, sunt 14 angajati care castiga mai bine decat ministrul Attila Cseke.

Patru dintre soferii angajati la acest minister au venituri de peste 2.000 de lei, o suma care ii face invidiosi pe angajatii altor ministere, precum cei de la Ministerul Mediului. Acolo, salariul unui referent pleaca de la 498 de lei si ajunge la 823 de lei, in vreme ce un sofer castiga 1.080 de lei. In Ministerul Mediului, salariul maxim apartine ministrului mediului Laszlo Borbely, care castiga 5.361 de lei lunar, ca si colegii sai de cabinet.

La Spitalul Floreasca o liftiera poate castiga intre 845 de lei si 1.366 de lei, mult peste un medic rezident care are doar 897 de lei salariu. Un medic primar incadrat la acelasi spital poate castiga de la 572 de lei in plus. Disfunctii se observa si la Metrorex, acolo unde Gheorghe Udriste, directorul general al companiei, are un salariu net lunar de 4.694 de lei pe luna, in timp ce directorii din subordine (comercial, economic, explorare, infrastructura sau tehnic) au salariile cuprinse intre 6.102 lei si 6.350 de lei, potrivit listei de venituri a angajatilor Metrorex, obtinuta de ZF. Cel mai mare salariu din cadrul companiei, de 6.350 de lei, il are directorul comercial. Cei 4.187 de angajati ai companiei au in medie salarii de peste 2.000 de lei. Un inginer castiga intre 2.500 si 4.800 de lei, in timp ce un zidar are un salariu net cuprins intre 1.700 de lei si 2.300 de lei, iar un zugrav-vopsitor castiga intre 1.600 de lei si 2.400 de lei.

Publicarea acestor liste este inca un pas prea mic pentru deslusirea nebuloasei salariilor de la stat. Ministerele inca nu dau raspunsuri de ce unii subordonati iau salarii mai mari decat ministri - situatie de neimaginat in sectorul privat. Pana si premierul Emil Boc, care a incasat in aprilie 6.142 de lei, cu aproximativ 1.000 de lei decat ministrii sai, se vede depasit la salariu de managerii publici din Secretariatul General al Guvernului, care au obtinut peste 7.000 de lei in aceeasi perioada.

Legea salarizarii unice, care a fost initiata anul trecut chiar de guvernul lui Emil Boc, si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010, ar fi trebuit sa anuleze aceste anomalii din sistem si sa stabileasca salarii in functie de o ierarhie clara.

Si la Ministerul Afacerilor Externe ierarhia salariilor este inversata. Cel mai mare salariu de baza lunar din MAE este al secretarului general Robert Cazanciuc, de 9.292 de lei, acesta fiind urmat de secretarul general adjunct, Iulian Popescu, cu un salariu de baza de 8.807 lei. Ministrul Teodor Baconschi are un salariu de baza de 6.614 lei, iar secretarii de stat - Anton Niculescu, Bogdan Mazuru, Bogdan Aurescu, Doru Costea si Calin Radu Ancuta - castiga de asemenea 6.614 lei pe luna. Potrivit grilei prezentate de MAE pe site-ul sau, ambasadorii au un salariu de baza lunar de 7.514 lei, iar persoanele cu rang de ministru plenipotentiar castiga 6.144 de lei.

Un referent castiga la MAE intre 1.173 de lei si 2.505 lei, in functie de nivelul de studii. La aceste sume se pot adauga sporuri si indemnizatii de conducere de mai bine de jumatate din salariu.

Exemple de disfunctii