Cat timp trebuie sa aloci pe zi studiului Bursei ca sa ai un randament competitiv

Autor: Adrian Cojocar 01.06.2010

Brokerii spun ca pentru a bate in mod constant piata si a inregistra un randament superior indicilor de pe Bursa, nu este necesar numai un studiu intens si urmarirea zilnic a stirilor si psihologiei investitorilor, ci si cativa ani de experienta pe piata, timp in care sa fi prins mai multe stadii ale Bursei, respectiv de crestere, scadere si acumulare.

Timpul zilnic pe care-l aloca un investitor pe Bursa depinde de modul in care vrea sa faca bani, spun brokerii.
"Daca vrei sa fi speculator si sa beneficiezi de amplitudinile de la zi al zi sau de la ora la ora, iti trebuie o monitorizare permanenta si sa urmaresti tot ce influenteaza evolutia actiunilor pe care o speculezi. Un speculator inrait nu prea mai are timp de altceva pe parcursul unei sedinte, dar acestia sunt cei care traiesc din Bursa", spune Mihai Chisu, broker la firma de intermediere IFB Finwest, care noteaza ca 1-2% intr-o zi este un randament bun pentru un speculator, de aceea are nevoie de ceva bani la dispozitie.

Potrivit brokerilor, nu sumele de bani pe care le au la dispozitie ii plaseaza pe investitori intr-o categorie sau alta, ci experienta, riscurile si castigurile fiind aceleasi atat pentru cei care investesc 500 de lei cat si pentru cei care joaca cateva milioane de lei.

Potrivit lui Chisu, o alta categorie de investitori, care urmaresc constant evolutia pietei si sunt conectati la mersul acesteia sunt cei care incerca sa speculeze pe termene mai lungi, de cateva saptamani, sau luni si sa-si formeze niste modele, in special de analiza tehnica.
Acesti investitori dedica cel putin 2-3 ore pe zi Bursei, si sunt pasionati de analiza tehnica.

O alta categorie de investitori sunt a cei care nu au conotatii speculative si investesc intr-un domeniu care cred ei ca au perspective de dezvoltare in timp.
Chisu mai spune ca sunt alti investitori care devin proprii lor analisti si care se intereseaza de cateva companii carora le dedica un studiu intens, pentru ca mai apoi sa acumuleze pachete de actiuni cu perspectiva de crestere pe termen lung.
"Ca sa ajungi sa bati BET-ul iti trebuie un al saselea simt care se dezvolta in timp. Trebuie sa-ti dai seama de valentele psihologice ale investitorilor si sa actionezi in concordanta. Cei care au succes pe Bursa nu tratateaza investitiile ca pe un joc de noroc si sunt foarte consecventi si au un set de reguli pe care le respecta. Isi fac programe personale si se uita in trecut sa vada unde au gresit. De asemenea, cu cat esti mai rational cu atat faci performanta pe Bursa", a precizat Mihai Chisu.