Finantele nu pot controla bugetul: veniturile scad, cheltuielile cresc, deficitul a sarit cu 1 mld. € in aprilie

Autor: Claudia Medrega 30.05.2010

Deficitul bugetar a urcat cu aproape 1 mld. euro in aprilie si a ajuns la 2,2% din PIB, in conditiile in care cheltuielile s-au majorat cu 3,4% fata de primele patru luni din 2009, iar veniturile au continuat tendinta descendenta.

Situatia bugetara la sfarsitul lunii aprilie este in linie cu estimarile analistilor care au apreciat ca autoritatile au reusit sa se incadreze in tinta de deficit in primul trimestru, de 8,25 mld. lei, in principal prin amanarea unor cheltuieli catre mediul privat si sacrificarea investitiilor.

Dupa ce in primele trei luni cheltuielile bugetare erau in usoara scadere de 0,5% fata de aceeasi perioada din 2009, la sfarsitul lunii aprilie s-a inregistrat o crestere de 3,4%, la 64,7 mld. lei.

Nivelul deficitului bugetar a urcat de la 1,5% din PIB in martie si depaseste chiar si nivelul inregistrat in primele patru luni din 2009, de 1,9% din PIB. "Aceasta inseamna ca deficitul bugetar din acest an ar depasi deficitul bugetar inregistrat anul trecut, de 7,4% din PIB, fara masuri de ajustare", spun analistii ING.

Tinta de deficit pentru 2010 a fost stabilita la 6,8% din PIB in urma negocierilor cu FMI din luna mai.

Desi in martie dadeau semne de scadere, cheltuielile cu bunuri si servicii au fost la sfarsitul lunii aprilie cu 6,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal din cauza cresterii de 13,5% inregistrate la bugetele locale. Finantele vor sa modifice legislatia pentru a putea controla cheltuielile primariilor.

La bugetul de stat s-a inregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%.

Pe de alta parte, cheltuielile de capital au continuat trendul descendent, coborand cu 10,3% fata de primele patru luni din 2009. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 8 mld. lei, s-au majorat cu 4,1%.

Cheltuielile de personal au coborat cu 6,1%, la 15,9 mld. lei, in timp ce cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5% comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2009. Somajul a continuat sa preseze puternic bugetul, cea mai mare crestere inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj si bugetele administratiilor locale, de 40,8%.

Pe partea de venituri s-a inregistrat o scadere de 1,2% fata de primele patru luni de anul trecut.

La principalele venituri s-au mentinut diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada din 2009, respectiv de 9,2% la TVA, 7,3% la impozitul pe venit si 3,6% la CAS.