Generali ar putea plati cea mai mare dauna din piata asigurarilor

Autor: Angela Placinta 01.06.2010

Generali, unul din primii zece asiguratori, ar putea plati cea mai mare despagubire din piata locala a asigurarilor in urma incendiului care a avut loc saptamana trecuta la complexul comercial Dragonul Rosu din Capitala, pe care il asigura incepand cu anul acesta.

"In baza politei de asigurari complexe de daune materiale la bunuri, care acopera si riscul de incendiu, ne vom ocupa de evaluarea si instrumentarea prompta a dosarului de daune. Conform primelor estimari interne, este posibil sa asistam la cea mai mare dauna din istoria pietei de asigurari din Romania. Nu avem insa motive de ingrijorare", a declarat Marie Kovarova, directorul general al Generali.

Dauna ar putea depasi astfel nivelul de 10 milioane de dolari, la care s-a situat cea mai mare despagubire inregistrata pana in prezent in piata asigurarilor, platita de Astra Asigurari in urma avarierii unei aeronave a Tarom in decembrie 2007.

De asemenea, anul trecut a avut loc un incendiu puternic la cladirea de birouri Millennium din centrul Capitalei, insa aceasta era asigurata in strainatate, la AIG Germania. Valoarea despagubirii nu a fost facuta publica, dar este estimata la 15-20 mil. euro.

In 2009, cea mai mare despagubire platita de un asigurator local (si facuta publica) s-a ridicat la 5 mil. euro. Suma a fost platita de Omniasig, pentru o polita de asigurare a unor lucrari de constructii.

Generali s-a numarat anul trecut printre asiguratorii care au platit cele mai mari daune. Astfel, compania a achitat 1,2 mil. euro in urma unui incendiu la un imobil pe care il avea asigurat. De obicei, asiguratorii cumpara reasigurare pentru politele de mari dimensiuni, astfel incat situatia financiara sa nu le fie destabilizata in cazul aparitiei unei daune de mari dimensiuni.

Incendiul de la complexul comercial Dragonul Rosu a avut loc miercurea trecuta. Complexul este controlat de omul de afaceri Nicolae Dumitru, prin intermediul grupului de firme Niro. In urma incendiului au fost serios afectate 38.000 de metri patrati de magazine, iar un pompier a decedat.