Costul datoriei externe a statului urca la 788 mil. euro pe jumatate de an

Autor: Liviu Chiru 01.06.2010

BNR plateste rate si dobanzi in contul datoriei publice externe de aproape 788 mil. euro in primul semestru din 2010, cu 21% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.



Cresterea efortului de rambursare a aparut in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv in ultimul an din strainatate, in special prin creditul contractat in primavara trecuta de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. In martie anul acesta Romania a mai imprumutat un miliard de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de euro-obligatiuni.

BNR actioneaza ca banca-agent a statului, facand decontarile in relatiile internationale. De asemenea, conturile centrale ale Trezoreriei statului sunt tinute la BNR, astfel ca disponibilitatile valutare ale statului se reflecta in bilantul bancii centrale.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca locala, spune ca problema costului la care statul se finanteaza devine tot mai importanta, pe masura ce datoria creste.

"Devine din ce in ce mai important si costul finantarii, pentru ca ai o datorie mai mare. Va fi o problema si pentru ca deja suntem spre finalul actualului acord cu FMI, iar incertitudinile sunt mai mari", spune Anghel.

Datoria publica externa a sarit de 17 mld. euro in martie, potrivit celor mai recente date ale BNR, fata de 10 miliarde de euro la jumatatea anului trecut.

In prima jumatate a anului 2010 cel mai mare efort de rambursare a fost in luna mai, cand platile de rate si dobanzi in contul datoriei publice externe au totalizat 214 milioane. In mai 2009 suma fusese de 146 de milioane de euro. Pentru luna iunie anul acesta sunt programate plati de aproape 162 mil. euro, fata de 146 mil. euro anul trecut.

Aranjamentul de finantare externa de aproape

20 de miliarde de euro incheiat in primavara trecuta prevede o perioada de trageri de doi ani (pana in mai 2011) dupa care incepe rambursarea sumelor imprumutate. Astfel, si efortul de rambursare a datoriei publice externe va urca semnificativ in anii urmatori.

"Daca acum un an si jumatate - doi ani cel mai important element era deficitul de cont curent, acum accentul cade pe consolidarea fiscala. Cel mai important lucru la care se uita acum investitorii cand crediteaza un stat este daca reuseste sa ajusteze deficitul bugetar", subliniaza Anghel.

Economistul BCR spune ca Banca Nationala are un buffer (stoc tampon, n. red.) important prin nivelul ridicat al rezervei valutare si posibilitatea de a reduce rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale. In 2009, BNR a eliberat o parte din rezervele obligatorii in valuta ale bancilor comerciale, acestea plasand mai departe sumele in titluri de stat.

Rezerva valutara scade cu 397 milioane de euro dupa trei luni de crestere

Rezerva valutara a BNR a coborat in luna mai cu 397 de milioane de euro, pana la 31,98 miliarde de euro, dupa trei luni consecutive in care crescuse.

Dealerii au suspectat in ultima parte din aprilie si pe parcursul lunii mai interventii discrete ale BNR pe piata valutara interbancara, menite sa tempereze presiunile de depreciere a leului, aparute odata cu deteriorarea apetitului pentru risc al investitorilor internationali. In timp ce monedele pe pietele emergente vecine au inregistrat fluctuatii considerabile, de pana la 2%-3% intr-o singura zi, deprecierea leului a fost plafonata la nivelul de 4,2 lei pentru un euro.

"Scaderea nu este semnificativa, putea sa vina din orice", spune Anghel.

BNR precizeaza ca iesirile de valuta din vistierie s-au ridicat la putin peste 2 miliarde de euro in mai, reprezentand modificarea rezervelor obligatorii ale bancilor comerciale, plati din contul Comisiei Europene, platile in contul datoriei publice externe si altele.

Intrarile la rezerva au totalizat 1,6 miliarde de euro in mai, reprezentand modificari ale rezervelor bancilor comerciale, alimentarea contului Minis terului Finantelor si veniturile realizate din administrarea rezervei internationale.