Nici cresterea pietelor straine nu va avea forta sa sustina acum Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 01.06.2010

Bursa de la Bucuresti a accentuat corectiile in sedinta de ieri, cea mai mare scadere din piata fiind consemnata de indicele celor cinci societati financiare BET-FI, care au pierdut aproape 2,5% fata de referinta, coborand astfel sub pragul de 20.000 de puncte. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, a pierdut 1,8% fata de referinta, urmat in top de indicele energetic BET-NG, care a pierdut 1,2% fata de cotatia de luni.

Valoarea tranzactiilor s-a redus considerabil, de la peste 9 mil. euro, rulajul raportat luni, la putin peste 3 mil. euro.

"Lichiditatea pietei va continua sa scada, mai ales ca urmeaza luni de vara, iar in piata nu vor mai exista investitori care sa sustina cotatiile. Orice variatie a indicilor externi va fi resimtita mai puternic pe plan local, si chiar daca indicii externi vor evolua pe plus, cu variatii reduse, nu cred ca indici de pe BVB vor inregistra o evolutie pozitiva", a explicat Adrian Ciudin, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Carpatica Invest, firma de brokeraj a Bancii Carpatica.

Ieri, principalii indici europeni evoluau pe minus, cu corectii de pana la 1,3%, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicatorul britanic FTSE 100. Indicele german DAX consemna cea mai mica scadere din regiune, de putin peste 0,9%.

Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in urcare, cu o apreciere de sub 0,1% fata de cotatia de luni.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare a fost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut aproape 3,9% fata de referinta, coborand la pretul de 0,875 lei/uniate. In top au urmat scaderile SIF Oltenia (SIF5) de 3,5% si SIF Banat-Crisana (SIF1) de 3,1% fata de cotatiile de luni. Cea mai mica scadere la aceasta categorie a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut doar 0,9% fata de referinta.

"In ciuda corectiilor puternice din ultima perioada cred ca in continuare suntem pe un trend ascendent, dar la limita de jos. Un nou prag suport pe societatile financiare il vad la 14-15 mii de puncte. Daca o sa asistam la o scadere sub acest prag, cred ca putem spune ca suntem deja pe trend descendent", a mai spus Ciudin.

Indicele BET-FI a inchis ieri la nivelul de 19.750 de puncte.

Corectia pe BET a fost determinata in principal de scaderile inregistrate de titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au pierdut intre 0,8% si respectiv 2% fata de referinta.

Titlurile societatii de intermediere Broker din Cluj (BRK), singura societate de brokeraj prezenta pe BVB, au inregistrat o scadere de peste 4,2% fata de cotatia de luni, coborand la pretul de 0,248 lei/unitate.

"In continuare cred ca vom vedea o reducere a volatilitatii in piata, fara miscari prea abrupte pe indici. Pe emitenti vom vedea variatii mai ample, in functie de ce speculatii apar in piata", a incheiat Ciudin.

Cele mai mari scaderi din sedinta de ieri au fost inregistrate de companiile din sectorul constructiilor Romcarbon Buzau (ROCE) si Transilvania Constructii (COTR), de peste 9% fiecare.

De urmarit astazi