Ciurtin i-a facut „cadou” sotiei actiuni Albalact de 1,54 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 01.06.2010

Raul Ciurtin, directorul general al producatorului de lactate Albalact din Alba Iulia (ALBZ), i-a transferat sotiei, Lorena-Beatrice Ciurtin, 4% din actiunile companiei, prin intermediul unei tranzactii speciale derulata luni pe piata RASDAQ, in valoare de circa 6,4 mil. lei (1,54 mil. euro).

Lorena Ciurtin, nascuta pe 3 iunie, figureaza ca asociat si administrator al firmei Fruzu SRL (fosta Zuzu SRL), care detine un salon de coafura in Alba Iulia, potrivit datelor de la Registrul Comertului si de la Ministerul de Finante. Fruzu SRL a avut in 2008 venituri de 144.000 de lei (39.000 de euro).

Albalact este cel mai mare producator de lactate independent de pe piata locala, cu afaceri de 226 mil. lei (53,3 mil. euro) in 2009. Compania a avut anul trecut un profit net de 2,6 mil. lei (0,61 mil. euro). Familia Ciurtin (Petru Ciurtin si fiul sau Raul Ciurtin) detine aproape 48% din actiunile Albalact, iar tranzactia de ieri nu schimba foarte mult structura actionariatului, desi Raul Ciurtin si-a redus detinerea proprie de la 15% la circa 11%.

Albalact a fost curtata in ultimii ani de mari grupuri internationale din industria lactatelor, iar la inceputul anului au aparut chiar informatii privind negocieri avansate ale familiei Ciurtin cu grupurile Lactalis (Franta) si Müller (Germania) pentru vanzarea pachetului majoritar. Negocierile s-au racit insa dupa ce un fost partener de afaceri al lui Petru Ciurtin, Petre-Gavril Leontin, a revendicat in instanta o parte din pachetul de actiuni detinut de familia Ciurtin, invocand o intelegere anterioara. Ulterior, Raul Ciurtin a declarat ca intentioneaza sa pastreze in continuare pachetul majoritar al producatorului de lactate.

Albalact este singurul producator local care a reusit sa-si consolideze pozitia in ultimii ani, pe o piata dominata de jucatori internationali puternici precum Danone (Franta), Friesland-Campina (Olanda) si Hochland (Germania).

Albalact detine doua dintre cele mai puternice branduri de pe piata produselor de consum lansate in ultimii ani in Romania, Fulga si Zuzu, care au contribuit decisiv la cresterea afacerilor companiei, de la circa 10 mil. euro in 2004 la peste 53 mil. euro anul trecut.

Familia Ciurtin a mai cedat in ultimii ani o parte din actiunile pe care le detinea la Albalact pentru a permite intrarea in actionariat a unor fonduri de investitii si pentru a finanta proiectele de dezvoltare.

In ultimii ani, compania a construit o fabrica noua, in care si-a mutat productia, a realizat o ferma proprie si a cumparat producatorul de lactate Raraul de Campulung Moldovenesc.

Principalul actionar minoritar al Albalact este fondul de investitii RC2, care detine 25,4% din actiuni. Compania are in prezent o capitalizare de 38 mil. euro.