Ce solutii au investitorii ca sa plateasca mai putin pentru castigurile de la Bursa

Autor: Adrian Cojocar 01.06.2010

Investitorii mai au timp sa se pregateasca pentru noul impozit de pe Bursa, in conditiile in care proiectul de modificare a Codului fiscal inca nu a fost aprobat. Pana atunci, investitorii isi mai pot face strategii de restructurare a portofoliului astfel incat sa poata plati un impozit cat mai mic cand acesta va intra in vigoare. Ce solutii au la dispozitie?



Investitorii mai au la dispozitie de la cateva zile la cateva saptamani pentru a putea vinde actiuni detinute mai mult de un an in regimul vechi de impozitare cu o cota de 1% aplicata castigurilor de pe piata de capital, in conditiile in care proiectul de modificare a Codului fiscal, care prevede cresterea cotei de impozitare la 16% pentru toate castigurile, urmeaza sa fie discutat in perioada urmatoare in Guvern.

Desi, conform respectivului proiect, modificarile din Codul fiscal ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de ieri, 1 iunie, avocatii spun ca acesta nu poate fi aplicat decat dupa ce va fi aprobat de Parlament si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Guvernul vrea sa taxeze toate castigurile de pe piata de capital, indiferent de perioada de detinere, cu 16%. In prezent investitorii care detin portofolii mai vechi de un an si sunt in castig pot marca profituri cu o cota de impozitare de numai 1%.

Investitorii mai au astfel o perioada scurta de timp pentru a-si face calculele in vederea restructurarii portofoliilor pentru a plati un impozit cat mai mic din castigurile de pe piata de capital.

Una dintre solutii este cea a transferului portofoliului de actiuni pe o firma offshore dintr-un paradis fiscal, care ar putea diminua semnificativ sarcinile fiscale pentru investitorii cu portofolii mari.

"Vehiculele de investitii amplasate in jurisdictii prietenoase cu care Romania are conventii de evitare a dublei impuneri sunt printre cele mai folosite metode de evitare fiscala. Cele mai uzuale locuri pentru infiintarea de offshoruri sunt Cipru, Luxemburg, Olanda, Elvetia si Austria. Costurile infiintarii unui astfel de offshore variaza intre 2.000 si 3.000 de euro, iar cheltuielile anuale de intretinere a acestuia sunt de 500-1.000 de euro, costuri care reprezinta un mizilic pentru cei care au portofolii importante pe Bursa", spune Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran. Nici aceste locatii nu sunt lipsite de impozite, insa conditiile fiscale sunt mult mai relaxate.

De exemplu, in Cipru, castigurile obtinute de investitori din dividende sunt scutite de la impozitare, iar profitul firmelor este impozitat cu 10%, fata de 16%, cat este cota aplicata castigurilor obtinute de firmele autohtone.

Totodata, persoanelor juridice de pe plan local li se mai impune si un impozit de 16% pe castigurile din dividende, ceea ce reprezinta o dubla impunere daca activitatea acesteia consta numai in gestionarea unui portofoliu de actiuni.

Din aceasta cauza, firmele romanesti nu reprezinta o solutie din perspectiva unui vehicul investitional.

Firmele care au inregistrat pierderi din tranzactii pe piata de capital pot insa sa le reporteze in urmatorii sapte ani pentru a-si reduce baza de impozitare, dar trebuie sa constituie provizioane pentru deprecierea valorii portofoliilor de actiuni.

"Infiintarea unui offshore poate reprezenta o metoda eficienta pentru investitorii de pe Bursa pentru a-si proteja profiturile, dar pana in momentul in care vor incepe si la noi verificarile. De exemplu, in Germania si Franta, offshorurile sunt verificate destul de dur. Offshorurile din Cipru sunt cele mai folosite la ora actuala, dar asta nu inseama ca sunt si cea mai buna metoda. Repatrierea sumelor de bani din strainatate se face direct prin circuitul bancar si se aplica comisioanele aferente", spune Emilian Duca, partener la firma de consultanta BDO Tax SRL.

Principala problema a investitorilor de pe Bursa este recuperarea pierderilor prin modul fiscal, care lipseste din Codul fiscal in acest moment si, crede Duca, pana la aplicarea lui investitorii nu vor apuca sa faca profituri prea mari de pe Bursa.

Asociatia Brokerilor spune insa ca a agreat cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, un sistem prin care investitorii persoane fizice de pe Bursa sa-si poata reporta pierderile dintr-un an in urmatorii cinci ani, care sa reduca baza de impozitare a castigurilor. Aceste schimbari ar putea surveni odata cu modificarea legislatiei.

"Proiectul de modificare a Codului fiscal nu este o ordonanta de urgenta, este legea cu care Boc s-a dus astazi (ieri - n.r.) in Parlament si in care sunt incluse si sugestiile brokerilor la partea de piata de capital. O sa mai dureze cateva zile pana o discuta si pana Guvernul isi asuma raspunderea pentru aceasta lege. Statul va pune o data rezonabila de la care aceasta va intra in vigoare, de exemplu 1 iulie, nu poate fi o data din trecut", a precizat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Brokerii au mai propus Ministerului Finantelor ca firmele de brokeraj sa nu retina anticipat 10% din castigurile investitorilor, asa cum vrea Guvernul, dar in schimb investitorii ar trebui sa trimita trimestrial fisele fiscale catre administratii.

In prezent, casele de brokeraj retin pe loc 1% din castigurile investitorilor la tranzactiile de pe urma carora acestia realizeaza profit, urmand ca la final de an castigurile sa se regularizeze cu pierderile inregistrate de investitor pe parcursul anului si sa se aplice cota de impozitare asupra profiturilor nete.