Ministerul Mediului da pana la 8.000 de lei pentru achizitia de sisteme de incalzire

Autor: Vlad Anastasiu 02.06.2010

Cumparatorii de centrale termice si de alte sisteme alternative de incalzire vor beneficia de subventii de pana la 8.000 de lei la achizitia echipamentelor, dupa ce programul Casa Verde urmeaza sa devina operational la sfarsitul acestei luni, dupa doi ani de asteptare.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ieri ca reprezentantii institutiei au finalizat Ghidul Aplicatului pentru programul Casa Verde, prin care este finantata achizitia de sisteme alternative de incalzire, actul urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial incepand cu 15 iunie, iar din 30 iunie, proprietarii persoane fizice vor putea incepe depunerea cerererilor pentru finantare.

"Am finalizat ghidul de aplicare, in 15 iunie urmeaza sa-l publicam in Monitorul Oficial, iar din 30 iunie speram sa pornim programul. Intr-o prima faza a programului alocam 110 milioane de lei, bani care vor fi repartizati pe judete, in functie de numarul de locuitori", a precizat Borbely. La o medie de 6.000 de lei pentru un sistem alternativ de incalzire, ministerul ar putea finanta achizitionarea a peste 18.300 de echipamente.

Programul este destinat exclusiv proprietarilor persoane fizice care doresc sa-si completeze sau sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire si apa calda cu instalatii alternative ecologice. Acestia vor beneficia de subventii fixe din partea statului, alocate in functie de tipul de sistem ales. Astfel pentru centralele termice statul va aloca 3.000 de lei, pentru sistemele cu panouri solare 6.000 de lei si pentru pompele de caldura 8.000 de lei. Pompele de caldura utilizeaza energie geotermala pentru incalzirea locuintelor. "Acestea sunt valori maxime si nu sunt conditionate de valoarea investitiei", a explicat Borbely.

Pentru cei care doresc sa aplice pentru programul Casa Verde trebuie sa se adreseze Agentiilor judetene de protectia mediului si sa depuna copii de pe cartea de identitate si contractul de proprietate asupra locuintei care va beneficia de investitie, precum si o adeverinta fiscala care sa ateste ca beneficiarul nu are datorii la bugetul de stat. La final, beneficiarul va prezenta factura pentru instalatie si devizul lucrarii, iar subventia va fi acordata de stat prin virament bancar in contul proprietarului.

Programul se adreseaza in principal proprietarilor din mediul rural, care nu beneficiaza de sistemul national de termoficare si care folosesc pentru incalzire sistemele traditionale, precum sobele cu lemne sau cu gaz.

"Am ales sa nu mai mergem pe prima varianta, de autorizare a firmelor specializate, si am lasat la latitudinea proprietarilor alegerea furnizorului de sisteme alternative de caldura. Am gandit ca proprietarul este in primul rand interesat de o lucrare de calitate", a mai spus Borbely.