Primariile din Bucuresti in pericol sa piarda banii de la UE pentru ca nu au proiecte

Autor: Adriana Rosoga 01.06.2010

Regiunea Bucuresti-Ilfov care a contractat proiecte pentru 30 mil. euro de la UE pana la sfarsitul lunii mai, este in urma la numarul de dosare depuse de autoritatile locale, situatie care a facut ca reprezentantii Comisiei Europene sa propuna o realocare a banilor catre alte regiuni.

Primaria Capitalei, care poate sa atraga fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor sau pentru infrastructura sociala, functioneaza pe un deficit de aproape 300 mil. euro si mizeaza pe imprumuturile externe pentru sustinerea chletuielilor, nu mai putin de 240 mil. euro ar urma sa fie contractati in acest an de municipalitate, potrivit proiectului de lege.

"Autoritatile publice din Capitala au mers mai greu in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Avem o ramanere in urma la numarul de proiecte depuse, ceea ce a facut ca reprezentantii Comisiei Europene sa puna in discutie redistribuirea acestor fonduri catre alte regiuni. (...) In urma discutiilor, primariile au inceput sa se miste si sa depuna proiecte, astfel incat banii alocati regiunii Bucuresti-Ilfov nu vor fi redistribuiti", a precizat a spus Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Intrebata de ce primariile din Capitala nu s-au inghesuit sa depuna proiecte, Udrea a spus : «probabil ca au suficienti bani pentru investitii». Contactati, reprezentantii Primariei Capitalei nu au raspuns pana la inchiderea editiei la solicitarea ZF.

Pe de alta parte, Dan Nicula, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov spune ca discutia cu Comisia Europeana a avut loc in urma cu sase luni, iar intarzierile au fost recuperate. "Avem proiecte depuse de autoritati care sunt in evaluare. De exemplu, pentru poli urbani de crestere, apel de proiecte lansat in martie am primit pana in acest moment sapte proiecte de la autoritatile din comuna Pantelimon, Bragadiru, Voluntari, primaria orasului Buftea, Primaria Otopeni, iar din capitala sectoarele 2 si 6 .»

Majoritatea proiectelor depuse pentru banii europeni in regiunea Bucuresti-Ilfov provin din judetul Ilfov.

Pentru perioada 2007-2013, primariile, consiliile judetene si microintreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov au la dispozitie fonduri europene de peste 350 de milioane de euro. Cu aceste sume, Primaria Capitalei, primariile din cele sase sectoare ale Bucurestiului si cele din orasele din judetul Ilfov pot sa reabiliteze strazi, sa construiasca statii pentru mijloacele de transport public, sa extinda sau sa modernizeze reteaua liniilor de tramvai si troleibuz, precum si sa construiasca culoare speciale pentru mijloacele de transport in comun, sa restaureze monumentele istorice sau sa renoveze cladirile degradate.

"Capitala s-a miscat putin mai greu la proiectele depuse pentru ca exista probleme legate de identificarea proprietatii, este nevoie de o perioada mai lunga pentru intocmirea studiilor de fezabilitate", precizeaza Dan Nicula.

In Bucuresti, cel mai bine stau sectoarele 2 si 6 care au depus proiecte de anvergura in zonele Baicului, Drumul Taberei si Militari.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat la inceputul acestui an ca va aloca fonduri pentru reabilitarea a patru monumente istorice, documentatia fiind depusa in luna decembrie 2009. Valoarea totala a lucrarilor este de 18,3 milioane de euro, din care sumele nerambursabile insumeaza 14,1 milioane de euro. In aceslasi timp, Primaria Capitalei in colaborare cu Consiliul Judetean Ilfov vor derula un proiect care sa doteze centrele pentru situatii de urgenta cu ambulante, echipaje de descarcerare si autospeciale, in valoare de 9 milioane de euro.

Pentru regiunea Bucuresti-Ilfov sunt depuse 287 de proiecte cu o valoare de circa 450 mil. euro.

Ministrul Elena Udrea a precizat ca la nivelul programului regional, obiectivele pentru acest an sunt de a atinge cifra de 3 mld. de euro pentru contractele semnate si de a realiza plati de peste 300 milioane de euro.

Potrivit datelor ministerului, la 31 mai 2010 pe cinci axe prioritare ale programului (urban, transport, social, mediu de afaceri şi turism) erau depuse 4.538 de proiecte cu o valoare totală de 11 miliarde de euro.

Dintre acestea, 810 proiecte, in valoare de 2,1 miliarde de euro, erau aprobate, iar 611, de 1,87 miliarde euro, sunt contractate.

Programul pentru dezvoltare regionala are cel mai ridicat grad de absorbtie dintre toate programele structurale, respectiv 16,6% la sfarsitul lunii aprilie, cu plati efectuate catre beneficiari de circa 300 mil. euro.