Patru firme si consortii au depus contestatii la proiectul de reabilitare a Teatrului National din Bucuresti

Autor: Catalin Lupoaie 01.06.2010

Consortiile Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti, Alpina Bau (Austria) si Comnord, Dafora si UTI Instal si compania Bog'Art au contestat rezultatul licitatiei pentru reabilitarea Teatrului National din Bucuresti (TNB), dupa ce a fost anuntat drept castigator joint-venture-ul dintre Aedificia Carpati si Romtest Electronic, potrivit datelor furnizate de Ministerul Culturii. Initial au fost depuse zece oferte, care au variat intre 39 mil. euro si 49 mil. euro, suma fara TVA.

Trei contestatii au fost depuse la Consiliul Nationale de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de catre Alpina Bau (Austria) si Comnord, Dafora si UTI Instal, si compania Bog'Art, iar consortiul Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti a depus contestatia la Tribunalul Bucuresti.

"Trei dintre contestatii au fost depuse in termenul stabilit, pana pe 27 mai, iar cea de-a patra, a companiei Bog'Art a fost primita pe 28 mai, seara, depasind termenul limita. Contestatiile depuse la CNSC vor fi solutionate in 30 de zile, iar cea de la Tribunal urmeaza sa vedem cand va fi stabilit primul termen", spune Bogdan Trambaciu, din cadrul directorul Unitatii de Management a Proiectului, care organizeaza licitatiile pentru investitii din cadrul Ministerului Culturii.
Consortiul format din Aedificia Carpati, companie controlata de omul de afaceri Petre Badea, si Romtest Electronic, detinuta de omul de afaceri Ion Tudoran, a castigat licitatia pentru reabilitarea cladirii TNB, valoarea ofertei fiind de 48 mil. euro, fara TVA. Initial, Ministerul Culturii au fost primit oferte de la zece firme si consortii, iar ulterior cele care indeplineau criteriile tehnice participau la o licitatie electronica finala. Insa doar Aedificia Carpati si Romtest Electronic s-a calificat pentru licitatia electronica, celelalte noua firme fiind descalificate.
Contractul avea in caietul de sarcini o valoare estimata de 215,2 mil. lei (51 mil. euro) fara TVA si o perioada de executie de 28 de luni, iar Aedificia Carpati a castigat cu o oferta de 48,4 mil. euro, fiind a doua ca valoare dintre cele depuse, cea mai mare fiind trimisa de Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti, cu o valoare de peste 49 mil. euro.

Cand a inceput licitatia

In luna februarie au fost deschise ofertele primite de la 10 companii si consortii, fiind una dintre cele disputate licitatii a unei constructii civile, cu bani de la bugetul de stat si de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Dupa deschiderea ofertelor a urmat verificarea eligibilitatii ofertantilor si oferta tehnica. Termenul initial de anuntare a castigatorului era 25 martie, insa a fost prelungit la cererea constructorilor.
Aedificia Carpati si Romtest Electronic, Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti, Sedesa Obras y Servicios (Spania) si Euro Construct International, Midanne Invest Grup si Euroconstruct din Timisoara, Intercantieri Vittadellor si Sacaim Societa per Azioni Cementi Armati din Italia, Alpina Bau (Austria) si Comnord, Bog'Art, ACMS, Dafora si UTI Instal si Strabag AG (Austria).
In cursa pentru castigarea reabilitarii cladirii TNB s-au aflat unele dintre cele mai mari companii din constructii, cu afaceri totale de peste 700 mil. euro. Firmele si consortiile a caror oferte au fost selectate pentru alegerea castigatorului sunt Aedificia Carpati si Romtest Electronic, Rotary Constructii si ACM4 Bucuresti, Sedesa Obras y Servicios (Spania) si Euro Construct International, Midanne Invest Grup si Euroconstruct din Timisoara, Intercantieri Vittadellor si Sacaim Societa per Azioni Cementi Armati din Italia, Alpina Bau (Austria) si Comnord, Bog'Art, ACMS, Dafora si UTI Instal si Strabag AG (Austria).
Fondurile pentru acest proiect provin din imprumutul contractat de guvern in 2007 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru programul "Reabilitarea monumentelor istorice din Romania" - 27 de milioane de euro - si de la bugetul de stat.
Cladirea TNB va fi realizata dupa modelul Teatrului Barbican Hall din Londra, urmand sa fie transformata intr-un centru cultural care sa fie deschis de dimineata pana seara tarziu. Potrivit proiectului, numarul locurilor in salile de spectacol va fi aproape dublu, de la 1.720, la peste 3.100.