Premierul este chemat pentru noi explicatii la Parlament, inaintea asumarii

Autor: Doina Anghel 02.06.2010

Guvernul isi va asuma luni raspunderea in Parlament pe cele doua legi care contin masurile de austeritate, au decis ieri liderii Senatului si Camerei Deputatilor, dar premierul Emil Boc va trebui sa dea inainte explicatii conducerii Legislativlui despre masurile privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, pentru o economie de aproximativ 10 miliarde de euro la bugetul de stat.

Boc a fost chemat astazi la Parlament pentru a lamuri de ce a invocat in procedura de asumare a raspunderii articolul 53 din Constitutie - care se refera la starea de urgenta si calamitate - si despre avizului CES. "Urmeaza ca dupa aceasta intalnire, in continuarea sedintei Birourilor Permanente de miercuri, sa se stabileasca calendarul pentru ziua de luni, deci invitatia nu urmareste nicio secunda tergiversarea solutionarii si intrarii in procedura de asumare a raspunderii, ci urmareste lamurirea de catre primul-ministrul a Birourilor Permanente asupra unor aspecte inca in discutie", a afirmat ieri senatorul Ion Chelaru.

Procedura asumarii raspunderii presupune ca dupa citirea ei in Parlament, legile se considera adoptate, daca in termen de trei zile opozitia nu depune o motiune de cenzura. Iar cele doua formatiuni de opozitie, PSD si PNL, nu si-au ascuns intentia de a lupta pe toate caile cu guvernul, pentru a anula reducerile de salarii si pensii, prin depunderea unei motiuni de cenzura si eventual contestarea la Curtea Constitutionala dupa adoptarea ei.

Daca opozitia va depune motiunea de cenzura, ar fi prima impotriva Guvernului Boc 3 dupa instalarea sa in functie si prima dupa cea adoptata in toamna anului trecut, care a dus la demiterea guvernului Boc 2. Aritmetica ii este deocamdata favorabila lui Emil Boc, care prin racolarile din ultimul an si-a asigurat o majoritate confortabila.

PD-L, UDMR, minoritatile si parlamentarii racolati de la PSD si PNL au impreuna 258 dintre cei 471 de senatori si deputati care constituie majoritatea. PNL si PSD va trebui sa "fure" 45 de voturi de la Putere ca sa spere la adoptarea motiunii de cenzura. Dar fracturi la vot sunt posibile de vreme ce ieri, trei deputati PDL au votat motiunea simpla a liberalilor impotriva ministrului finan­telor Sebastian Vladescu, in vreme ce un altul s-a abti­nut. Au votat pentru motiune Gheorghe Ciobanu, Stefan Dragulescu si Marian Dugulescu, iar Daniel Oajdea s-a abtinut. Acesta din urma a afirmat dupa vot ca ministrul finantelor Sebastian Vla­descu "ar merita sa fie demis". "La motiune am avut de ales intre a gira un text care contine si elemente nereale, declaratii politice si speculatii sau de a da un vot ministrului finantelor Sebastian Vladescu", a spus Oajdea.

Pentru motiunea PNL au mai votat, alaturi de liberali si social-democrati, si alti aliati ai PDL, un deputat al minoritatilor nationale Gheorghe Firtzak, deputatul independent Adrian Mocanu si un deputat fara grup parlamentar - Mircea Irimescu. De cealalta parte, a initiatorilor, liberalul Ludovic Orban a facut nota discordanta cu colegii sai si s-a abtinut de la vot.

In iunie se pierd "economii" de 350 mil. euro

Este limpede ca opozitia va face tot ce ii va sta in puteri sa amane intrarea in vigoare a masurilor de austeritate propuse de guvernul lui Boc, de vreme ce presedintele PSD Victor Ponta le-a cerut colegilor din partid sa elimine acele solutii din textul motiunii de cenzura - cum ar fi renuntarea la cota unica de impozitare - care i-ar putea indeparta pe liberali de la votul care ar duce la caderea Guvernului.

Amanarea adoptarii legilor care presupun reorganizarea in sistemul de pensii si taierea veniturilor salariale si a pensiilor ar insemna pierderea unor economii de aproximativ 11 milioane de euro pe zi, incepand cu 1 iunie, daca este sa luam in calcul estimarea guvernului. Suma pe care guvernul a spus ca o va economisi pana la finele anului prin aplicarea masurilor de austeritate este de 10 miliarde de lei (aproximativ 2,4 miliarde de euro). In aceste conditii, daca pachetul de masuri este intarziat o luna, atunci guvernul va economisi mai putin cu aproximativ 350 de milioane de euro.

Este limpede ca, in eventualitatea depunerii unei motiuni de cenzura, adoptarea legilor va fi amanata cu cel putin 10 zile.

Contestarea la Curtea Constitutionala presupune ca vor fi noi intarzieri, de vreme ce judecatorii nu au un termen pentru a se pronunta asupra legalitatii unor legi. Dupa raspunsul Curtii, daca este pozitiv, prese­dintele Traian Basescu mai are la dispozitie 20 de zile pentru a o promulga. Abia din momentul publicarii legii in Monitorul Oficial se vor putea face calcule finale cu privire la economiile realizate prin taierea pensiilor si salariilor, pentru ca masurile nu pot fi aplicate retroactiv.