Guvernul majoreaza pragul achizitiilor publice directe, dar injumatateste valoarea contractelor aditionale

Autor: Iulian Anghel 02.06.2010

Pragul achizitiilor publice directe ar putea fi majorat de la 15.000 euro la 50.000 euro pentru bunuri si servicii si de la 40.000 euro la 100.000 euro in cazul lucrarilor. De asemenea, limita maxima pana la care pot fi atribuite contracte de lucrari prin procedura cererii de oferte ar urma sa creasca de la 750.000 de euro in prezent la 4,8 milioane euro, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat la Guvern.

Achizitiile publice au constituit, anul trecut, o piata de 12 mld. euro. Actorii din piata considera ca intre 20 si 40% din valoarea totala a achizitiilor se pierde in facturi umflate si in contracte aditionale care, legal, pot ajunge la 50% din valoarea contractului initial.

In aceste conditii, nu va fi creata o si mai mare dereglementare a domeniului prin majorarea pragului pana la care contractele pot fi atribuite direct?

Proiectul argumenteaza majorarea pragurilor prin "necesitatea apropierii pragurilor valorice prevazute de legis latia nationala de cele prevazute de legislatia comunitara in vederea cresterii gradului de absorb tie a fondurilor comuni tare".

Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvol tarii, spune ca nu majorarea pragurilor de achizitii directe este marea problema a achizitiilor publice, ci faptul ca actuala legislatie prevede ca, prin contracte aditionale, un contract ini tial poate sa ajunga sa coste cu 50% mai mult decat valoarea la care a fost atribuit. "Marirea pragului este de bun-simt pentru ca fluidizeaza pro cesul. Iar autori tatile locale tot vor face licitatii din teama", crede Murgeanu.

Laurentiu Plosceanu presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), spune si el ca nu acest prag este problema majora pentru operatorii din domeniu, ci faptul ca sunt atribuite contracte sub pretul pietei pentru firme de apartament, contracte umflate ulterior, lucru care ii dez avantajeaza pe constructorii onesti.

Actualmente, legea permite ca aceasta majorare sa ajunga la 50% din contractul initial. La Ministerul Dezvoltarii (la cererea Comieiei Europene) aceasta majorare nu poate sa treaca de 10% cand este vorba despre fonduri externe.

"Daca i-as lua la scuturat pe cei care majoreaza contractele cu 50% as arata ca aceasta majorare nu merita nici 5%. Ei subliciteaza pentru a castiga si apoi umfla pretul. In Ialomita, administratia locala voia sa atribuie un contract de licitatie pentru un pod unei firme, la 47% din valoarea lui. Veneau cu bani de acasa? Aici sunt problemele", arata Murgeanu.

De altfel, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) urmeaza sa trimita Guvernului un proiect prin care valoarea contractelor aditionale nu poate depasi 20% din valoarea contractului initial.

Acelasi proiect mai prevede ca firmele care contesta derularea unei licitatii vor notifica autoritatea con trac tan ta asupra faptului ca intentioneaza sa sesizeze Consiliul National de So lu tio nare a Contesta tiilor (CNSC), fa­ra insa ca notificarea sa aiba ca efect suspendarea de drept a derularii si/sau finalizarii pro cedurii de atribuire. In prezent, cei care nu sunt multumiti de decizia CNSC o pot contesta in instanta si totul se blocheaza pana la pronun tarea judecatorilor.

Institutiile publice vor avea dreptul sa incheie acte aditionale la contractul initial, prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, doar daca suma de platit nu depaseste 20% din valoarea contractului initial (50% in prezent). De asemenea, firmele care depun oferte pentru un contract de achizitii publice vor fi obligate sa constituie o garantie de 2% din valoarea estimata a contractului, pentru participarea la licitatie, dar vor pierde garantia in cazul in care contesta rezultatul licitatiei, iar reclamatia este respinsa de catre CNSC.

"Vom avea, toti cei interesati, o discutie cu ANRMAP vineri. Pana atunci ne vom stabili punctul de vedere", spune Laurentiu Plosceanu.

Ce se schimba in achizitiile publice