Rosca, ASE: Daca studentii care lucreaza nu pun scoala pe primul plan, vor ajunge economisti mediocri

Autor: Adelina Mihai 02.06.2010

Peste jumatate din cei aproximativ 38.000 de studenti din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior de pe piata locala, lucreaza inca din timpul facultatii, iar o mare parte din acestia nu pun studiile pe primul plan, este de parere Ion Gheorghe Rosca, rectorul ASE.

"Ii sfatuiesc pe studentii care lucreaza inca din timpul facultatii ca prioritatea lor numarul unu sa fie universitatea, pentru ca multi pun studiile pe plan secundar: intai isi rezolva problemele de serviciu si uita sa mai vina la facultate. Daca nu dau prioritate universitatii, vor fi niste economisti cu o pregatire economica mediocra, care pot sa se adapteze unor conditii actuale, dar nu si unor conditii viitoare", sustine Rosca.

Rectorul ASE spune ca studentii se angajeaza inca din timpul facultatii din mai multe motive, fie ca au nevoie de sustinere financiara pentru ca parintii nu ii mai ajuta, fie pentru a dobandi experienta. La polul opus, angajatorii ii sfatuiesc pe studenti sa incerce sa se angajeze inca din timpul facultatii sau sa se implice in ONG-uri sau in programe de voluntariat pentru a obtine mai usor un job la absolvire.

"Spre regretul nostru, angajatorii tinerilor absolventi ai universitatilor cer experienta in lucru, ceea ce este un paradox. Totusi, nu cred ca anul acesta va fi catrastrofal pentru absolventii ASE in raport cu anii trecuti, dar este evident ca rata de angajare va fi mai mica pentru ca economia este in scadere", a mai spus Rosca. Si recruiterii ii indeamna pe absolventii de facultati cu profil economic sa accepte orice job intr-o banca, chiar si in departamentele de call-center, daca nu reusesc sa obtina un job mai bun.

Anual, in Romania ies de pe bancile facultatii 57.000 de absolventi de facultate, 55.000 de absolventi de programe de masterat si 3.500 de absolventi de scoli doctorale. In cadrul ASE, 200 de absolventi de programe de masterat se inscriu anual la scoala doctorala, din care numai jumatate urmeaza cursuri la zi, ceilalti fiind la frecventa redusa.

"Din cei 200 de doctoranzi, circa 120- 130 termina acest tip de pregatire dupa 4 ani, un an fiind alocat studiilor de cercetare pentru teza de doctorat. Foarte putini se incadreaza in ciclul de trei ani de studii si cu teza de doctorat", a mai spus Rosca.

ASE a castigat un proiect finantat din fonduri europene in valoare de aproximativ 4,3 milioane de euro, destinat unui program de cercetare postdoctorala in care vor fi implicati 80 de absolventi de programe de doctorat.

"Mi-ar placea sa spun ca absolventii scolilor doctorale lucreaza in cercetare, pentru ca oamenii care isi aleg doctoratul intentioneaza sa aiba o profesiune in acest domeniu. Dar ei lucreaza pretutindeni ca economisti, pentru ca exista, cel putin in sectorul bancar, angajatori care pun mare accent pe o pregatire de doctorat", mai spune Rosca.

In cadrul proiectului cu finantare europeana se vor acorda burse in valoare de 3.400 de lei pe luna pentru fiecare din cei 80 de cercetatori implicati in program, pentru o perioada de pana la 28 de luni.

Pentru a se putea inscrie in proiect, absolventii trebuie sa aiba finalizate studiile doctorale in ultimii cinci ani si sa aiba varsta de maximum 40 de ani.