Topul dezvoltatorilor dupa proiectele finalizate: 1,6 mld. euro investiti de sase firme

Autor: Cristi Moga 02.06.2010

In perioada de "exuberanta" imobiliara, dezvoltatorii nu conteneau sa anunte proiecte de miliarde de euro. Cel putin zece companii au anuntat planuri care depaseau acest prag. Tragand linie dupa acei ani, nicio firma nu a trecut pragul de 300 de milioane de euro in dreptul investitiilor finalizate.



Israelienii de la Globe Trade Center (GTC), printre primii investitori straini intrati pe piata imobiliara locala, sunt, alaturi de un alt grup israelian, AFI Europe, in topul dezvoltatorilor imobiliari, cu investitii finalizate de cate trei sute de milioane de euro in Romania, arata o analiza a ZF.

Sase dintre cei mai mari dezvoltatori locali, singurii care au depasit pragul de 200 de milioane de euro in dreptul investitiilor, potrivit calculelor ZF, au finalizat investitii de circa 1,6 miliarde de euro.

GTC a inceput primul proiect din Romania, Europe House, in urma cu zece ani si a ajuns la investitii de 300 mil. euro in acest an, ca urmare a proiectului City Gate. Intre timp, grupul condus in Romania de Shimon Galon a mai finalizat trei centre comerciale Galleria in Buzau, Suceava si Piatra-Neamt, 600 de apartamente in proiectele Rose Garden si FeliCity, precum si o alta cladire de birouri - America House din Piata Victoriei.

In acelasi timp, AFI Europe a mizat 300 mil. euro pe un singur proiect - centrul comercial Cotroceni Park din Bucuresti -, primii pasi pe piata imobiliara din Romania fiind facuti abia in anul 2005.

Mallurile Iulius il duc pe Dascalu in top trei

Investitorul roman care ocupa cea mai buna pozitie in topul dezvoltatorilor imobiliari este Iulian Dascalu, cel care a investit 270 de milioane de euro in cele patru proiecte Iulius Mall pe care continua sa le opereze.

Omul de afaceri iesean ar putea deveni in curand principalul investitor imobiliar, ca urmare a finalizarii proiectului Palas din Iasi, in care primele doua cladiri de birouri ar urma sa fie finalizate in acest an.

Spre deosebire de israelienii de la GTC, care au vandut doua dintre proiectele realizate - Europe House si America House din Bucuresti -, Dascalu a pastrat controlul asupra retelei de malluri care i-a adus anul trecut incasari de aproape 40 de milioane de euro.

Daca ieseanul si-a pus banii in malluri, omul de afaceri Gabriel Popoviciu a pariat in imobiliare pe zona Baneasa, unde a investit pana in prezent circa 260 de milioane de euro doar pentru mallul Baneasa Shopping City, prima faza a zonei rezidentiale (227 de apartamente) si prima etapa a zonei de birouri Baneasa Business & Technonogy Park (26.000 de metri patrati).

Popoviciu continua in acest an investitiile in Baneasa, alocand 22 de milioane de euro pentru o zona de distractii si un cinematograf.

Belgienii, cei mai extinsi in parcuri de retail

Grupul belgian BelRom, controlat de oamenii de afaceri Carl Decoopman, Steven Van Den Bossche si Hendrik Danneels, a finalizat in doar trei ani investitii de 250 de milioane de euro in cinci parcuri comerciale, segment in care belgienii sunt lideri locali. Strategia companiei era de a construi cat mai repede proiecte formate dintr-un hipermarket, un retailer de bricolaj, un retailer de electrocasnice si o galerie comerciala in orase fara acest gen de proiecte, care urmau ulterior sa fie vandute catre alti investitori. BelRom a finalizat cinci dintre aceste proiecte, in Sibiu, Targu-Mures, Braila, Bacau si Focsani, primele trei fiind vandute pentru aproximativ 240 de milioane de euro.

Dezvoltatorii primului mall din Romania (Bucuresti Mall), compania cu actionariat turc Anchor Grup, nu au continuat investitiile intr-un ritm accelerat, astfel ca in ultimii zece ani au mai finalizat "doar" un mall (Plaza Romania), o cladire de birouri (Anchor Plaza) si un ansamblu de locuinte (InCity Residences).

Valoarea cumulata a acestor investitii este de aproximativ 225 de milioane de euro, volum care ii plaseaza pe investitori pe pozitia a sasea.

Majoritatea acestor investitori au cumparate si alte terenuri pentru proiecte imobiliare. In prezent insa, majoritatea proiectelor sunt conservate in asteptarea unor perioade mai bune. Avantajul acestor dezvoltatori este reprezentat insa de faptul ca au finalizat proiecte care genereaza lichiditati in aceasta perioada dificila.