Businessul a devenit o jungla si este greu sa-ti fidelizezi clientii

Autor: Vlad Anastasiu 02.06.2010

Compania Sami Plastic, care produce tubulatura din polietilena (PE), estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 12 procente, la aproape 11 milioane de euro, mizand in principal pe cresterea cotei de piata pe plan local si majorarea exporturilor catre Bulgaria, Ucraina si Moldova.

Compania este detinuta de grupul italian System Group.

"In ultimul an, businessul pe piata de tubulatura a devenit o jungla. Este foarte greu sa-ti mai fidelizezi clientii, iar de la inceputul crizei lucram doar pe baza de comenzi. Cu toate acestea, la 5 luni reusim sa fim in grafic cu ce ne-am propus pentru acest an, respectiv o crestere a cifrei de afaceri cu 12% si majorarea exporturilor la 20% din cifra de afaceri", a precizat Riccardo Giannini, presedintele Sami Plastic.

Estimarea de crestere a cifrei de afaceri pentru acest an se bazeaza pe proiectele de infrastructura utilitara demarate in anii anteriori si amanate in 2009, dar si pe proiectele de mediu, finantate prin fonduri europene. Circa 60% din businessul de tubulatura din plastic se axeaza pe lucrari publice.

In 2009, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 9,6 mil. euro si un profit net de aproape 1,2 milioane de euro. Potrivit estimarilor, piata de profil a scazut anul trecut cu 10%, la 68 de milioane de euro. Rezultatele de anul trecut au fost influentate si de reducerea cu aproape 30% a costurilor cu materia prima, care reprezinta circa 80% din pretul produsului final.

"Pentru acest an ma astept in continuare la o scadere a pietei sau in cel mai bun caz la o stabilizare. Sunt multe proiecte de infrastructura utilitara incepute inca din 2008, dar sistate din cauza lipsei de finantare. Reluarea lucrarilor la aceste proiecte este asteptata in acest an", a adaugat Giannini.

In plus pentru acest an, reprezentatul companiei a anuntat investitii de 1,8 milioane de euro in extinderea capacitatilor de productie, precum si a capacitatilor logistice la fabrica din Suceava.

De asemenea, compania a achizitionat recent cu 1,1 milioane de euro un teren in localitatea Titu, judetul Dambovita, pentru constructia unei a doua unitati de productie pe plan local.

"Este foarte greu sa mai faci previziuni pe termen lung si ca urmare imi vine greu sa spun cand am putea finaliza investitia in cea de-a doua unitate de productie. In orice caz, la Titu ne vom concentra pe produse pe care acum le aducem din Italia", a explicat Giannini.

Principalii competitori ai Sami Plast pe piata locala sunt Valrom, subsidiara Romstal, si Politub, subsidiara Teraplast.