Economia germana va creste cu 3-4% in trimestrul doi

Autor: Catalina Apostoiu 02.06.2010

Economia germana pare sa prinda viteza, in ciuda temerilor in crestere ca problemele fiscale ale tarilor de la periferia zonei euro ar putea submina redresarea Europei, scrie The Wall Street Journal.

PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, ar putea avansa cu 3-4% in acest trimestru, spun economistii, o estimare sustinuta de o serie de rapoarte solide privitoare la rata ocuparii fortei de munca, cheltuielile consumatorilor si productie publicate recent.

Ratele scazute ale dobanzii si deprecierea euro au impulsionat investitiile si economia bazata pe exporturi a Germaniei.

Redresarea ar putea avea totusi de suferit, avertizeaza analistii. Criza din Europa ar putea afecta cresterea tarii daca bancile germane vor suferi pierderi masive si vor fi incapabile sa crediteze industria si gospodariile.

Totusi, desi publicul german s-a opus vehement salvarii Greciei, iar banca centrala a tarii este in conflict direct cu decizia BCE de a achizitiona titluri cu probleme din Grecia si alte tari, acesta are putine motive sa se planga.

Rata somajului din Germania s-a redus cu 45.000 de persoane in mai, mai mult de dublul declinului asteptat de economisti, rata scazand la 7,7%, cel mai redus nivel din decembrie 2008. Ritmul de crestere a sectorului german al productiei a incetinit in mai, dar sectorul continua sa aiba o crestere solida.

"Perspectivele pe termen scurt sunt foarte favorabile" pentru Germania, declara Alexander Koch, economist in cadrul UniCredit Group. El considera ca economia germana ar putea avansa cu o rata anuala de 4% in acest trimestru. JPMorgan Chase se asteapta ca PIB-ul german sa urce cu 3% in acest trimestru.

Numarul total al somerilor germani a scazut la 3,24 milioane luna trecuta. La un moment dat exista temerea ca numarul somerilor va depasi 4 sau chiar 5 milioane. Rezultatul bun de pe piata muncii se datoreaza in parte programului Kurzarbeit, programul redus de munca subventionat de guvern, extins in timpul recentei recesiuni.