S-au scumpit din nou tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 02.06.2010

Majorarea comisioanelor aplicate de Depozitarul Central la inregistrarea tranzactiilor cu actiunile Fondului Proprietatea va scoate chiar si de zece ori mai mult din buzunarele marilor investitori, brokerii avertizand ca noul sistem de tarifare va afecta negativ evolutia pretului si lichiditatea titlurilor.

Incepand de marti, 1 iunie, Depozitarul Central a modificat sistemul de tarifare prin introducerea unor comisioane fixe suplimentare la operarea tranzactiilor cu actiunile unor societati nelistate, in special pentru Fondul Proprietatea (FP), si prin majorarea procentului aplicat in functie de valoarea tranzactiei. Noul sistem a fost aprobat de actionarii Depozitarului saptamana trecuta, in conditiile in care majorarea tarifelor fusese respinsa in AGA din luna martie.

Pentru cesiunea unor titluri in valoare de maximum 100.000 de lei (valoare nominala) se percepe un comision de 1,5% din valoarea nominala a actiunilor, dar nu mai putin de 100 de lei. Anterior, comisionul era fix, de 1%. Diferentele cele mai mari apar insa la tranzactiile cu pachete mari de actiuni. Pentru tranzactiile de peste 10 mil. lei, comisionate anterior cu 0,05%, tariful fix este de 68.500 de lei caruia i se adauga 0,55% din ce depaseste 10 mil. lei. Astfel, investitorii ajung sa plateasca si de peste zece ori mai mult decat pana acum daca vor transfera pachete mari de actiuni.

De exemplu, pentru transferul a 15 milioane de actiuni, investitorii vor plati 96.000 de lei, fata de 7.500 de lei pana in prezent. Un alt dezavantaj al acestui nou sistem de tarifare este faptul ca nu ia in calcul pretul real la care se incheie tranzactia pentru a stabili valoarea tranzactiei, ci valoarea nominala de 1 leu a actiunii FP. Astfel, comisionul se aplica pentru o tranzactie de 15 mil. lei, cand, in realitate, valoarea tranzactiei ar fi de circa 7 mil. lei, conform preturilor vehiculate pe piata in prezent. Astfel, comisionul depaseste 1% din valoarea tranzactiei.

"Depozitarul a luat decizia de a majora comisioanele fara a se consulta cu piata. Astfel ca un prim impact asupra tranzactiilor cu actiuni se va resimti asupra scaderii pretului si a lichiditatii actiunilor, pentru ca cumparatorii vor plati un pret mai mic argumentand prin costurile mai mari de la Depozitar", a spus Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

In timp ce, un broker implicat in tranzactii cu actiuni FP este de parere ca costurile suplimentare se vor rasfrange asupra vanzatorilor care vor incasa mai putin pentru actiunile cesionate.

Tranzactiile cu actiuni FP reprezinta o sursa importanta de venituri pentru Depozitar. Potrivit celor mai recente informatii facute publice, in aprilie s-a tranzactionat 1,7% din capitalul Fondului, dupa ce in luna martie a fost atins rulajul maxim de 5,3% din capital.

Pana ce titlurile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa, transferul de proprietate se realizeaza la Depozitarul Central, unde actiunile sunt trecute din contul vanzatorului in contul cumparatorului. Pretul de tranzactionare este cunoscut doar de catre vanzator si cumparator, iar singurele repere de pret sunt date de anunturile la mica publicitate sau de rapoartele unor fonduri care au cumparat actiuni FP in ultimii doi ani.