Hotelurile de doua stele au devenit mai profitabile decat cele de lux

Autor: Mirabela Tiron 03.06.2010

Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental, care opereaza 14 hoteluri cu afaceri de 21 de milioane de euro, sustine ca in conditiile economice actuale sunt mai rentabile hotelurile clasificate la doua stele decat cele de cinci stele.



"Profitabilitatea pe salariat la hotelul de doua stele Hello este mai mare decat cea obtinuta pe angajat la unitatea de cinci stele Grand Hotel Continental. Unitatile de cinci stele trec printr-o mare dificultate in aceasta perioada. Incercam sa rezistam pe o piata aflaata in degringolada din cauza reducerii tarifelor la cazare", a declarat Radu Enache, care nu a precizat insa care este marja de profit in cele doua situatii.

Angajatii din hotelurile de doua stele au salarii mai mici decat cei care lucreaza in unitatile de cinci stele, in conaditiile in care oricum veniturile pe toata piata hotealiera sunt cele mai mici din economie, respectiv sub 800 de lei pe luna (190 de euro).

Scaderea profitabilitatii pe angajat in unitatile de cinci stele se explica prin faptul ca cererea pentru camerele de lux pe piata romaneasca este in scadere, pe fondul reducerii bugetelor clientilor companii. In plus, daca la un hotel de cinci stele (Grand Continental) lucreaza in jur de 40 de angajati pentru 59 de camere, la o unitate de doua stele raportul este de unu la patru.

"Ingramadeala" la 2 stele

Daca in primele cinci luni ale anului au fost ocupate aproape trei sferturi din camerele hotelului de doua stele Hello, la hotelul de cinci stele Grand Hotel Contianenatal nici macar jumatate din camere nu s-au ocupat, pretul pe noaptea de cazare la cinci stele fiind de patru ori mai mare decat cel practicat de unitatile de doua stele.

Altfel spus, gradul de ocupare la hotelul de cinci stele Grand Continental din Capitala (in care lucreaza 38 de angajati) a fost de 39% in primele cinci luni ale anului acesta, adica 23 de camere dintr-un total de 59 de camere au fost ocupate.

Spre comparatie, la hotelul de doua stele Hello (in care lucreaza 25 de angajati) gradul de ocupare a fost de 73%, la un numar total de 150 de camere. Pretul de cazare intr-o camera dubla, la hotelul de doua stele, este de 31 de euro, in timp ce la hotelul de cinci ajunge la 130 de euro, potrivit inforamatiilor departamentului de rezervari.

Sase din zece camere in Capitala sunt de 4 sau 5 stele

Pe piata din Capitala, oferta pentru caamearele de lux este foarte mare comparativ cu oferata pentru camerele de doua si trei stele. Sunt 7.440 de locuri in camere clasificate la paatru si cinci stele, adica 66% din capaacitatea toatala de cazare, potrivit unui studiu al comapaaniaei de consultanta in industria hoteliera Trend Hospitality.

Cele 14 hoteluri din lantul Continental, din care unul de cinci stele si unul de doua stele, restul fiind clasificate la trei si patru stele, cumuleaza 2.500 de camere pe piata romaneasca.

Cel mai nou hotel din lant este unitatea de cinci stele Grand Hotel Continental, deschisa anul trecut, care opereaza 59 de camere. "Am coarecatat estimarile legate de cifra de afaaceri pe care o asteptam anul acesta, de la 3 milioane de euro la 2,2-2,4 milioane de euro. Situatia din priamele doua luni ale anului a avut o inafluenta asupra nerealizarii buagetului la nivel de grup", a spus Enache.

In primele cinci luni ale anului acesta, gradul de ocupare mediu al hotelului a crescut la 39%, tariful mediu fiind de 95 de euro, potrivit proprietarului.

Omul de afaceri sustine ca intampina greutati legate de fluctuatia de personal la hotelul de cinci stele. "Rata de migratie la Grand Hotel Continental este de aproape 35%, numarul de angajati ajungand la 38 de oameni", a spus el. Angajatii pleaca sa lucreze pe vase de croaziera, in restaurantele din strainatate, dar si in alte hoteluri din Capitala. Enache precizeaza ca in vederea reducerii costurilor a realizat o corectie drastica a organigramei companiei, reducand numarul de posturi.

Rezultatele financiare ale lantului pe primele cinci luni ale anului nu sunt auditate inca, dar situatia la trei luni arata o cifra de afaceri in scadere cu 6% in lei fata de aceeasi perioada a anului anterior, insa cu 18% mai putin fata de estimarile bugetate.

Fericiti sunt cei care au cash-flow!

"Bugetele pe 2010 pacatuiesc printr-o mica eroare si anume aceea ca nu se indeplinesc 100%, ci cu o reducere de 18%. Acest lucru se intampla desi am facut anul trecut corectiile necesare", a mentionat Enache.

Din cauza impredictibilitatii din piata, lantul hoatealier Continental nu va demara anul acesta lucrarile de conastructie pentru hotelurile anuntate in mai multe oraase din tara. "Lucram la proiectarea unitatilor pe care le vom deschide si la obtinerea de autorizatii de conastrucatie", a declarat Radu Enache. Proprietarul lantului hoatealier a depus deja cerere pentru obtinerea de auatoarizatii de constructii pentru unitatile din Iasi, Arad si Cluj.

Omul de afaceri a mai spus ca lantul hotelier se afla "in stand-by", pana la momentul cand se vor putea face investitii.

Lantul hotelier ce cuprinde 2.500 de camere se fiananateaza din cash-flow-ul companiei, banii actionarilor si credite bancare. "Fericiti sunt cei care au cash-flow!", exaclama Radu Enache, adaugand ca asteapta cu interes masurile Guvernului de relansare a economiei.