Brokerii cred ca Bursa poate incepe o recuperare din toamna

Autor: Vlad Anastasiu 02.06.2010

Bursa locala a revenit in sedinta de ieri pe crestere, insa variatiile inregistrate de principalii indici nu au depasit 1,4%, cea mai mare apreciere fiind consemnata de indicele energetic BET-NG.

In top au urmat cresterile BET si BET-NG, de aproape 1,3% si respectiv 1% fata de cotatia de referinta. Indicele societatilor financiare a depasit insa pragul suport de 20.000 de puncte, iar BET s-a situat la nivelul de 4.900 de puncte.

Aprecierea indicelui BET a fost trasa in jos de corectia actiunilor bancare BRD, care au pierdut peste 1,6% fata de cotatia de marti, coborand astfel la pretul de 12 lei/unitate.

Brokerii sunt de parere ca pe perioada verii Bursa va evolua intr-un palier orizontal, cu variatii date doar de evolutiile pietelor externe si este asteptata o revenire a pietei din toamna.

"Pe perioada verii ma astept ca piata sa evolueze intr-un range lateral, cu variatii date doar de evolutiile bursiere externe, iar din toamna sa vedem o revenire a cotatiilor. Indicii locali pentru sfarsitul anului ii vad undeva la jumatatea drumului dintre cotatiile actuale si maximele atinse in martie. O sa fie o incercare de recuperare, dar nu in intregime", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Bank.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la doar 2,6 mil. euro, fiind cel mai mic rulaj de la inceputul anului si pana in prezent, volumul de tranzactionare abia depasind 12 milioane de actiuni.

"Nu cred ca interesul se va schimba ca volume in urmatoarea perioada, in conditiile in care urmeaza luni de vara", a mai spus Avram.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat una dintre cele mai mari variatii din piata ieri, de peste 3%, depasind pretul de 1 leu/unitate.

Restul SIF-urilor au consemnat aprecieri cuprinse intre 0,9% pe actiunile SIF Oltenia (SIF5) si 1,6% pe titlurile SIF Muntenia. Actiunile SIF5 au consemnat si de aceasta data cel mai mare rulaj din piata, de peste 3,1 mil. lei, volumul de tranzactionare pe aceste actiuni depasind 2,7 milioane de unitati.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au revenit puternic pe crestere, cu o apreciere de peste 4,1% fata de referinta, depasind pretul de 17 lei/unitate, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) a urcat cu doar 0,9% fata de cotatia din sedinta de marti.

Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au urcat cu aproape 2,1% fata de referinta, ajungand astfel la pretul de 0,296 lei/unitate.

"Faptul ca indicele BET-NG se pastreaza inca pe plus comparativ cu inceputul de an, titlurile energetice raman oarecum defensive. Actiunile insa au inregistrat in ultima perioada aceleasi scaderi si si-au cam pierdut din caracterul defensiv", a mai apreciat Avram.

In ciuda aprecierilor locale, principalele piete bursiere externe inregistrau corectii ieri, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 coborand cu peste 1,1% fata de referinta. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in urcare, cu o apreciere de aproape 0,2%.

De urmarit astazi