FMI, Banca Mondiala si CE se opun taierii contributiilor la Pilonul II de pensii

Autor: Angela Placinta 02.06.2010

Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au trimis recent o scrisoare Guvernului in care ii recomanda sa nu micsoreze contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru ZF surse din piata.

Guvernul ia in calcul reducerea contributiei la aceste fonduri de la 2,5% din salariul brut lunar al participantilor, cat este in prezent, la numai 0,5% de anul acesta pana la sfarsitul lui 2011, pentru a aduce mai multi bani la bugetul public de pensii, in conditiile in care sumele care merg la fondurile private se scad din cele care ajung la bugetul public. Intentia Guvernului a stranit multe reactii negative in randul administratorilor de pensii, care sustin ca este vorba de o "nationalizare" a sistemului de pensii private.

"Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana au trimis o scrisoare Guvernului in care reitereaza importanta Pilonului II de pensii", a declarat sursa citata.

Reducerea contributiei este a doua lovitura pe care o primesc administratorii de pensii private de la Guvern. Anul trecut, contributia urma sa fie majorata de la 2% la 2,5%, dar acest lucru nu s-a intamplat, tot din cauza deficitului bugetului public de pensii. Majorarea a avut loc abia anul acesta.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), care reuneste majoritatea companiilor din aceasta piata, "inghetarea" contributiei de anul trecut le va aduce celor 5 milioane de participanti pierderi totale de 1 miliard de euro pana in 2017 din cauza neinvestirii acestor contributii. De asemenea, reducerea contributiei la 0,5% pana in 2011 va genera pierderi directe de 600 de milioane de euro, fara a lua in calcul pierderile din neinvestirea contributiilor pe termen lung.

Pilonul II de pensii a fost introdus in septembrie 2007, cand timp de patru luni, pana in ianuarie 2008, s-a desfasurat o campanie initiala de aderare la fondurile de pensii private. Au fost obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani, iar pentru cei intre 35 si 45 de ani aderarea este optionala. In prezent, cei care se angajeaza pentru prima data si au pana in 35 de ani sunt obligati sa isi aleaga un fond de pensii.

Sistemul de pensii private a introdus notiunea de proprietate asupra contributiilor platite pentru pensie. Astfel, fiecare participant are un cont propriu in care se acumuleaza contributiile sale, plus rezultatul din investitii. Spre deosebire de sistemul privat, cel de stat este de tip "pay as you go", adica banii colectati acum de la angajati nu sunt investiti, ci platiti imediat sub forma de pensii actualilor pensionari.