Se intra in linie dreapta pentru taierea salariilor si pensiilor

Autor: Doina Anghel 02.06.2010

Guvernul isi va asuma luni dupa-amiaza raspunderea in Parlament pe cele doua legi privind masurile de austeritate, iar pana vineri deputatii si senatorii vor putea sa depuna amendamente la texte, a decis ieri conducerea Legislativului dupa o sedinta la care a participat si premierul Emil Boc.

Seful Executivului a spus la finalul sedintei ca a incercat sa le explice parlamentarilor ca masurile de reducere a salariilor, pensiilor si supraimpozitarea sunt necesare pentru "a preveni mai raul care s-ar produce in sistem" daca nu s-ar lua masurile. "A pune in acest moment o povara suplimentara pe mediul privat, prin cresterea TVA si a cotei unice, ar fi insemnat sa omoram orice sansa de crestere economica a tarii. Am optat pentru aceasta solutie provizorie care restrange cheltuielile publice, astfel incat sa putem pregati o crestere economica sanatoasa in 2011. Sa speram ca, din acest punct de vedere, al evolutiei crizei economice mondiale, lucrurile nu se vor agrava", a afirmat Boc.

El a aratat ca, daca lucrurile nu se agraveaza si merg in directia prognozata de Executiv, s-ar putea ajunge la o crestere economica in anii urmatori, iar pe parcursul anului 2011 s-ar putea reveni la nivelul din prezent al pensiilor.

Membrii guvernului vor avea o noua sedinta duminica-seara in care vor decide care sunt amendamentele parlamentarilor pe care le vor accepta la cele doua proiecte de legi, dar nu sunt asteptate modificari de fond la proiectele care stabilesc ca salariile de la stat se reduc cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Guvernul inca nu si-a facut curaj pentru a taia si salariile celor 240.000 de angajati din companiile nationale. Ieri in sedinta de Guvern subiectul a fost discutat, dar nu s-a luat nicio decizie, a anuntat ministrul dezvoltarii Elena Udrea.

Emotii la vot?

Majoritatea solida din jurul PDL incepe sa dea emotii Guvernului, de vreme ce in ultimele zile s-au inregistrat mai multe "fracturi" la vot: de pilda la Comisia de munca din Senat, unde parlamentarii PDL au votat cot la cot cu PSD-ul diminuarea varstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani. Un senator din PDL, Iulian Badescu, a demisionat ieri din partid inscriindu-se in PSD nemultumit de planul de masuri de austeritate.

Demisia lui survine celei a lui Silviu Prigoana, care este acum deputat independent, pentru ca nu a vrut sa se supuna deciziei PDL de a renunta la afacerile cu statul. Si aliatii din noul partid de stanga, UNPR, au anuntat ca nu vor vota la motiunea de cenzura pe care PSD a anuntat ca o va depune, dar ca vor sta in sala.

Pentru ca guvernul sa fie demis, trebuie inregistrate 335 de voturi in favoarea motiunii, iar PSD si PNL au impreuna doar 214.

Pasii asumarii