Bookfest 2010 iţi face parte de carte

Autor: Ziarul de Duminica 03.06.2010

Asociaţia Editorilor din România organizează, in perioada 9-13 iunie 2010, sub egida Federatiei Editorilor din România si cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Patrimoniului Naţional, a V-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest, eveniment care va avea loc in pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Complexului Expoziţional ROMEXPO din Bucureşti. Cea de-a cincea editie a târgului va ocupa o suprafaţă de circa 14.000 mp, la fel ca ediţia din 2009.

Invitat de onoare este Spania. Asociaţia Editorilor din România a desemnat Spania ca ţară invitată a Salonului din 2010, cu intenţia de a lansa o tradiţie de prezenţă internaţională tot mai amplă in Pavilionul 13. Valoarea operelor literare şi artistice, numeroasele traduceri ale autorilor spanioli, clasici şi contemporani, publicate in România, dar si ale autorilor români publicate tot mai mult in spaniolă sunt principalele argumente ale invitării Spaniei la această ediţie. Vor fi organizate diverse mese rotunde cu şase romancieri, doi dramaturgi şi doi traducători spanioli, alături de colegi de breaslă români. Miercuri 9 iunie 2010, seara, un recital spaniol de flamenco - chitară şi percutie - deschide seria spectacolelor muzicale oferite publicului de artişti români. La vremea prânzului, joi si vineri, Marian Râlea le povesteste interactiv copiilor basme spaniole.
Păstrând traditia, pe lângă manifestările dedicate evenimentelor editoriale, Bookfest va găzdui concerte şi proiectii de film, "TIFF la Bookfest" continuând şi in acest an.
O noutate a ediţiei 2010este faptul ca Romexpo le impune editorilor, pentru utilarea standurilor lor de carte, folosirea mobilierului pe care il deţine complexul expozitional. Acest fapt nemulţumeste editurile mari, care, de obicei, işi personalizau standurile folosind un mobilier propriu.

La fel ca in 2009, intrarea la Bookfest 2010 va fi liberă.
Anul trecut, Târgul de Carte Bookfest a insumat peste 130 de standuri, numărul titlurilor prezentate depăşind 25.000. Totodată, la Bookfest 2009 au participat si scriitori celebri ai literaturii mondiale, precum Vladimir Sorokin şi Adam Michnik.
Uniunea Editorilor din România a fost infiinţată in 1995 şi are 52 de edituri membre, printre care se numără All, Niculescu, Corint, Paralela 45, Editura Didactică şi Pedagogică. In prezent, UER acopera peste 80% din piaţa de carte şcolară din România.
Asociaţia Editorilor din România a fost fondată in 1991 şi are peste 60 de edituri membre, printre care: Curtea Veche, Humanitas, Polirom, Cartea Românească, Rao, Coresi, Nemira.
Bookfest 2010 se desfăsoara sub patronajul institutional românesc al Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ministerului Afacerilor Externe, Primariei Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Culturii si Federatia Editorilor din Spania, are sprijinul Institutului Cervantes si al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, al Primariilor Sectoarelor 1 si 5, si concursul Consiliului National al Audiovizualului.

Cei peste 200 expozanţi autohtoni sau din străinătate vor organiza numeroase manifestări.

Federatia Editorilor din Romania propune la Bookfest o platforma de evenimente intitulata «Conexiuni» care va reuni specialisti din toate zonele culturii scrise: autori, editori, traducatori, distribuitori, tipografi, bibliotecari, agenti literari, critici, animatori si jurnalisti culturali precum si alti actori implicati in destinul cartii si al lecturii. Vor fi invitati totodata reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor culturale si educationale, personalitati ale vietii cultural-artistice, sociologi, oameni de afaceri, lideri de opinie, iubitori ai cartii. Platforma incearca sa aduca in atentia specialistilor si a publicului acele teme si evenimente care necesita o analiza din mai multe unghiuri, sau pur si simplu alte abordari, exprimand tendinte, framantari, accente critice, polemici, puncte de vedere, toate concretizate in idei, solutii si programe de supravietuire a culturii scrise in vremuri de criza.

In acelasi timp, Federatia Editorilor din Romania organizeaza pentru copii la Bookfest un spatiu de carte, lectura si joc intitulat «Clubul soriceilor de biblioteca».

Platforma de evenimente "CONEXIUNI"

1. Conferinţă de presă a FER

2. " Cu cărţile pe masă" (dezbateri)

· 9 iunie, ora 14.00: Industria cărţii - o industrie creativă in mişcare. Riscuri şi provocări

· 10 iunie, ora 12.00: Carte+ziarao soluţie de criză sau o alianţă pe termen lung?

· 11 iunie, ora 12.00: Manualele viitorului sau cei trei "C": cerinţe, calitate, costuri

3. "Atelierele Bookfest" (mese rotunde)

· 9 iunie, ora 16.00: Bibliotecile - o altă abordare

· 10 iunie, ora 16.00: Ai (info)CARTE, ai parte!

· 11 iunie, ora 16.00: Drepturile de autor pe inţelesul tuturor

· 12 iunie, ora 12.00: Librăriile pe harta culturii scrise din România

· 12 iunie, ora 16.00: Literatura vie din reviste

· 13 iunie, ora 12.00: Capitala mondială a Cărţii - un vis prea indepărtat pentru România?

4. "Mitingul debutanţilor. Desant 2009" (spaţiu pentru prezentarea de către edituri a debutanţilor de anul trecut, zilnic, intre orele 14-16.00)

5. Cafeneaua " Conexiuni" (intalniri ale reprezentanţilor breslei culturii scrise cu realizatorii de publicaţii, emisiuni, rubrici şi bloguri cu tematică despre carte şi lectură, zilnic, intre orele 10-14.00 şi 18-20.00)

"Clubul IBBY al şoriceilor de bibliotecă"

- Spaţiu de carte, lectură şi joc pentru copii -

1. Data şi locul : 9-13 iunie 2010, La Romexpo, pavilionul 16 in cadrul "Bookfest";

2. Mod de desfăşurare: spaţiu de evenimente

3. Anvergură: internaţională;

4. Expozanţi: edituri, difuzori, centre culturale din străinătate, biblioteci, instituţii şi organizaţii culturale şi educaţionale, artişti etc.

5. Structuri expoziţionale şi evenimente principale:

- expoziţie (bibliotecă)- cărţi şi publicaţii

- expoziţie cu ilustraţii de carte

- atelierul de desenat

- atelierul de joc şi de creativitate

- atelierul de teatru şi lectură (inclusiv in limbi străine)

- concurs de scrisori ale copiilor adresate personajelor din cărţile indrăgite

- lansări de carte, dezbateri, mese rotunde, intâlniri cu autorii şi ilustratorii

6. Organizator : Secţia Naţională a Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY - România) şi Uniunea Editorilor din România (UER)


Bookfest 2010 se deschide zilnic la ora 10.00 şi se inchide miercuri 9, joi 10 şi sâmbătă 12 iunie la ora 20.00. Vineri 11 iunie, orarul se prelungeşte până la 22.00, iar duminica 13 iunie, Salonul se inchide la ora 18.00.

In materialul imediat următor, vă prezentăm Programul Târgului.