A noua intâlnire cu Ovidius la Marea Neagră

Autor: Pop Ioan 03.06.2010

Sunt scriitori care, atunci când vorbesc despre Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură, o fac cu o emoţie vie, care nu este neapărat echivalentă cu admiraţia. In special cei care n-au participat la vreuna dintre cele opt ediţii derulate până acum vorbesc despre acest eveniment ca de o reuniune de castă, ca de un cerc inchis, ca de o manifestare fără ecou in rândul majorităţii literaţilor, dacă nu chiar ca de un soi de intâlnire conspirativă.

Dinăuntru, lucrurile apar diferit. Programul Zilelor şi Nopţilor de Literatură de la malul Mării Negre este atât de strâns, incât un ceas de plajă, eliberat de orice constrângeri, este imposibil. Peste zi, cu valurile la câteva zeci de metri de ei, scriitorii prezenţi la festival dezbat subiecte literare in sălile de conferinţe ale Hotelului President din Mangalia, sunt implicaţi in lecturi de poezie la Complexul Ambasador din Neptun sau asistă la ceremonia de decernare a premiilor festivalului.

Ediţia de anul acesta este a noua, incepe duminică, 6 iunie, şi se incheie miercuri la amiază, cu plecarea participanţilor. Seara de duminică este rezervată festivităţii de premiere:Marele Premiu Ovidius va fi decernat unei personalităţi literare de notorietate (acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional); şi Premiul Festivalului, decernat unui tânăr scriitor (acordat de Primăria Sectorului 2 Bucuresti, prin sponsorii sai).

La momentul predării acestui material, plutea un mister absolut asupra numelor câştigătorilor.

Evenimentul va reuni aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare (Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Cipru, Egipt, Estonia, Franţa, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria). Din lista "scurtă" pe care am avut-o la dispoziţie, am putut reţine câteva nume, printre care cele ale lui Matei Vişniec, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Eugen Negrici, Ioana ieronim, Nicolae Prelipceanu, Aurel Pantea, Romulus Bucur, Ştefan Borbely, Bujor Nedelcovici, Denisa Comănescu, Virgil Podoabă, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Chioaru, Florin Toma, Dan Lungu, Arcadie Suceveanu, Horia Gârbea, Dan Perşa, Florica Bud, Ioan Lascu, Ilinca Ilian Ţăranu, Mariana Dan, Constantin Buleu, Doru Munteanu - la capitolul români din România şi din afara graniţelor ţării; şi Alev Adil, Dragoslav Mihailovic, Aleksandar Prokopiev, Donny O'Rourke, Madeleine Thien, Mohamed Salmawy, Samuel Abraham, Naim Araidy, Cheryl Antao-Xavier, Marusa Krese, Thorunn Valdimarsdottir, Igos Stiks, Krzystof Czyzewski, Tomas Mac Siomoin (dea Domnul să le fi transcris numele aşa cum le-am primit de la sursă) - la capitolul străini.

Tema ediţiei de anul acesta este "Mărirea şi decăderea personajului in ficţiunea literară", iar moderatorul primei sesiuni de comunicări pe această temă va fi Nicolae Manolescu.

Nu va mai exista o zi a călătoriilor cu destinaţie culturală, aşa că, in lipsa băii de soare de peste zi, participanţii se vor mulţumi cu atât de poeticul soare al nopţii, care pentru unii ca ei chiar există.