Expertii propun solutii extreme pentru stoparea dezastrului petrolier din Golful Mexic: detonarea unei bombe atomice

Ziarul Financiar 03.06.2010

Cea mai mare catastrofa ecologica din Golful Mexic, provocata in urma prabusirii unei platforme petroliere a grupului BP in luna aprilie, ar putea fi stopata prin detonarea unei bombe atomice, considera experti in energie, citati joi de New York Times, insa autoritatile exclud aceasta varianta.

Cotidianul american il citeaza pe Matt Simmons, expert in energie si bancher in Houston, care spune ca s-ar putea opta pentru o solutie similara celei folosite de Uniunea Sovietica in urma cu cateva decenii.

"Probabil singurul lucru pe care il putem face este sa cream un sistem armat si sa il plasam la o adancime de aproximativ cinci metri, in speranta ca scurgerea de petrol va fi oprita", spune Simmons.

Cu zeci de ani in urma, Uniunea Sovietica ar fi folosit bombe nucleare pentru a sigila puturi de gaz sparte, prin introducerea de bombe la o mare adancime sub pamant. In urma detonarii, acestea ar fi topit roca din jurul putului, stopand astfel scurgerile de gaze.

Autoritatile americane s-au vazut nevoite sa ia pozitie fata de aceasta solutie, catalogand-o drept "o nebunie".

Stephanie Mueller, purtator de cuvant al Departamentului pentru Energie, a declarat ca nici secretarul pentru Energie, Steven Chu, si nimeni din cadrul administratiei nu iau in considerare posibilitatea detonarii unei bombe nucleare in Golful Mexic.

Potrivit estimarilor administratiei Barack Obama, intre 72 de milioane si 113 milioane de litri de petrol s-au scurs in Golful Mexic dupa explozia si scufundarea platformei Deepwater Horizon pe 20 aprilie.