UE vrea sa isi faca agentie de rating

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 03.06.2010

Uniunea Europeana a incercat sa preia initiativa privitoare la reformarea industriei serviciilor financiare anuntand planuri de creare a unei institutii de supraveghere a agentiilor de rating de credit si de revizuire a modului in care sunt conduse bancile, scrie The Guardian.

Comisia Europeana va analiza de asemenea crearea unei agentii de rating de credit europene care sa concureze cu cei trei lideri de piata din Statele Unite.

In conditiile in care liderii mondiali se pregatesc pentru reuniunea G20 de la sfarsitul acestei luni, oficialii europeni au prezentat planuri de restructurare a sistemului de rating de credit pe care multi dintre politicieni il considera responsabil pentru exacerbarea crizei financiare.

Comisia Europeana a venit recent cu reglementari mai dure pentru fondurile de hedging din Europa, care au fost criticate de Marea Britanie si Statele Unite. Intre autoritatile americane, britanice si cele de la Bruxelles exista divergente si in privinta modului de a impune o taxa asupra bancilor.

Institutia de supraveghere a agentiilor de rating ar avea puterea de a ancheta, amenda sau retrage licente in cadrul unei industrii dominate de S&P, Moody's si Fitch. Agentiile au fost aspru criticate pentru esecul in a prevedea problemele de pe segmentul produselor ipotecare subprime care au declansat criza financiara mondiala.

"Modificarile de reglementare a agentiilor de rating de credit vor insemna o supraveghere si transparenta sporite in acest sector crucial", a declarat Michel Barnier, comisar european pe servicii financiare.

Barnier a lansat de asemenea o initiativa de revizuire a managementului bancilor, sugerand ca directorii sa fie membri a maximum trei board-uri de management si promitand sa reinnoiasca eforturile de restrangere a platilor acordate bancherilor.

Miliardarul american Warren Buffett, cel mai mare actionar al Moody's, a luat apararea agentiilor de rating, declarand ca nimeni nu a anticipat criza profunda de pe piata rezidentiala americana, conform BBC News.