Asigurarile auto si cele financiare s-ar putea scumpi

Autor: Angela Placinta 03.06.2010

Pretul asigurarilor auto, al celor de credite comerciale si al celor de raspundere profesionala pentru manageri ar putea creste anul acesta din cauza majorarii ratei daunei, se arata intr-un studiu realizat de brokerul de asigurari Marsh, cea mai mare companie din acest domeniu la nivel mondial.

"In conditiile in care daunalitatea creste pe liniile dedicate asigurarilor de raspundere profesionala a managerilor sau pe asigurarea de credit comercial, este normal ca asiguratorii sa se protejeze si sa isi revizuiasca politica de preturi", afirma Cristian Fugaciu (foto), directorul general al Marsh Romania.

Pe segmentul asigurarilor auto, cel mai important business al asiguratorilor, rata daunei a crescut constant in ultimii ani, iar preturile au fost majorate. In ceea ce priveste asigurarile de credit comercial (incheiate de companii pentru a acoperi riscul de neplata al debitorilor) si cele de raspundere a managerilor, rata daunei a urcat din cauza crizei, fiind intalnite tot mai multe cazuri de neplata si de insolventa.

Pe de alta parte, ar putea ramane constant pretul asigurarilor de bunuri (property), unde pe plan local nu s-a simtit inca o crestere a daunalitatii. Aceeasi tendinta se vede si pe segmentul asigurarilor oferite angajatilor ca beneficii extrasalariale: cele de sanatate si de viata. In schimb, s-ar putea scumpi asigurarile de raspundere pentru protectia mediului.

"Noile reglementari ale UE in ceea ce priveste protectia mediului inglobate in Directiva Europeana de Raspundere au capatat mult mai multa importanta pentru companiile care isi desfasoara activitatea in Uniune. Aceste reglementari vor avea efect direct asupra acoperirilor si preturilor asigurarilor de mediu si a raspunderilor civile", mai spun oficialii Marsh.