Declinul constructiilor si al serviciilor au tinut economia in recesiune

Autor: Claudia Medrega 03.06.2010

Scaderea dramatica a contructiilor in primul trimestru, cu 17,3%, precum si mentinerea pe minus a serviciilor si agriculturii au determinat ramanerea economiei in recesiune, industria fiind singurul domeniu care a avut o contributie pozitiva la PIB.



Industria a inregistrat in serie bruta o crestere a volumului de activitate cu 4,2% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

"Conform asteptarilor, industria a fost singurul sector care a crescut in termeni reali in primul trimestru si estimam ca acest sector va continua sa exercite si in trimestrele urmatoare o contributie pozitiva la formarea PIB-ului, avand in vedere cresterea valorii comenzilor noi din industrie", a comentat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

La polul opus s-au aflat constructiile, care si-au redus volumul de activitate cu 17,3% in primul trimestru.

Constructiile vor ramane cele mai afectate

Hancila apreciaza ca domeniul constructiilor va ramane cel mai afectat avand in vedere ca masurile de stimulare guvernamentala ale acestui sector au avut un impact limitat, reusindu-se doar o relativa stabilizare a preturilor proprietatilor imobiliare, iar 2010 este un alt an pierdut in lungul proces de demarare a lucrarilor majore de infrastructura. Agricultura a inregistrat usoare semne de revenire, insa este dificil de prognozat evolutia pentru urmatoarea perioada tinand cont de faptul ca este influentata in mare masura de conditiile meteorologice. In 2010 s-ar putea inregistra o crestere usoara avand in vedere si efectul de baza favorabil, potrivit estimarilor Volksbank.

Semne incurajatoare se remarca la nivelul serviciilor financiare, care chiar au crescut comparativ cu trimestrul anterior, Hancila anticipand mentinerea trendului pozitiv si in trimestrele urmatoare astfel incat sa incheie anul pe crestere.

Serviciile si industria au cele mai mari contributii la formarea PIB, cu ponderi de 50%, respectiv circa 30%. Corelate cu evolutia nefavorabila a economiei in ansamblu, impozitele nete pe produs au inregistrat in primul trimestru o scadere cu 10,7%.

Cererea interna a scazut cu 3%

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna a scazut cu 3% fata de aceeasi perioada de anul trecut, in principal din cauza reducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix.

Consumul privat nu a prezentat semne de revenire, inregistrand o scadere de 4% comparativ cu primul trimestru de anul trecut.

"Consumul gospodariilor populatiei s-a redus cu 1,7% in comparatie cu trimestrul anterior din cauza scaderii veniturilor salariale, cresterii somajului - in medie 74.000 de persoane si-au pierdut locul de munca in trimestrul I 2010 fata de ultimul trimestrul al anului 2009, precum si a remiterilor efectuate de catre angajatii romani din tari membre ale Uniunii Europene ce traverseaza perioade economice dificile (cum ar fi Spania si Italia)", explica Eugen Sinca, analist al BCR.

Remiterile lunare medii din trimestrul I 2010 au fost de 273 mil. euro in comparatie cu o medie lunara de 359 mil. euro pe tot parcursul anului 2009.

De asemenea, consumul guvernamental s-a diminuat cu 0,9% in urma concedierii unor angajati din sectorul public la inceputul anului. PIB a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de ace easi perioada a anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru al anului 2009, scaderea economiei a fost de 0,3%, conform datelor Institutului National de Statistica.

Majoritatea analistilor anticipeaza prelungirea recesiunii in acest an. Recent bancile au anuntat prognoze revizuite care converg spre o contractie a PIB cu aproximativ 1% in acest an.

Guvernul a adoptat prognoza Fondului Monetar International de scadere a economiei cu 0,5% in acest an.