Cele mai importante evenimente ale saptamanii

Ziarul Financiar 04.06.2010

1. Primul mall vandut cu 1 euro: Immoeast a preluat integral Polus Center Constanta. Fondul austriac de investitii Immoeast, investitorul imobiliar cu cea mai mare expunere pe piata locala, unde detine active de aproape un miliard de euro, a cumparat 85% din proiectul de mall Polus Center din Constanta pentru un euro, urmand sa preia datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare. Mallul, care ar urma sa aiba o suprafata inchiriabila de 50.000 de metri patrati, se afla inca in constructie, finalizarea urmand sa aiba loc cel mai probabil in prima parte a anului viitor. Immoeast a preluat mallul de la compania TriGranit, controlata de catre Sandor Demjan, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, care le-a mai vandut austriecilor si proiectul Polus Center din Cluj pentru 210 milioane de euro.

2. Un liftier castiga mai bine decat un medic rezident. Institutiile statului au continuat sa-si publice lista veniturilor angajatilor, dupa startul dat de ministerul Economiei la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, conform datelor publicate luni, la ministerul Muncii un sofer castiga 4.000 de lei pe luna, aproape cat un secretar de stat. La spitalul Floreasca din capitala, un lifiter este platit de la 900 de lei in sus, mai bine decat un medic rezident.Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, are un salariu net de 5.361 de lei pe luna, in timp ce unul dintre cei patru secretari de stat are un salariu net mai mare, de 5.631 de lei pe luna, iar doi consilieri juridici au salarii de 5.523 de lei/luna.

3. PIB-ul scade in T1 cu 2,6%. Consumul s-a redus cu 4%. Scadere puternica a activitatii in constructii -17,3%. Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primul trimestru din 2010 a fost de 96,70 miliarde lei, in scadere cu 2,6% fata de trimestrul I 2009, singurul sector care a inregistrat cresteri ale volumului de activitate fiind industria (+4,2%), conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii (-2,7%).

4. Managerii despre economia in 2020: Pregatiti-va sa munciti mai mult. Ziarul Financiar a invitat la aceeasi masa inalti oficiali ai statului, oameni de afaceri si directori de companii pentru a discuta despre modernizarea economiei in perspectiva 2020. "Romania poate evolua prin dezvoltarea antreprenoriatului si a educatiei. Trebuie sa ne inspiram din modelele altor tari, respectiv modelul israelian de dezvoltare a antreprenoriatului, care cu sapte milioane de locuitori atrage capital de risc mai mare decat Marea Britanie si este una dintre tarile cu cele mai multe companii listate pe bursa americana NASDAQ. O tara bine orientata ingaduie esecul si incurajeaza expunerea la risc", a sustinut ieri Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Romaniei, la conferinta "Modernizarea Romaniei. Cum va arata economia in 2020".

5. Prima listare dupa doi ani: Actiunile Bursei de Valori intra la tranzactionare pe 8 iunie. Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat ca actiunile operatorului de piata sa intre la tranzactionare in sedinta de marti, 8 iunie, aceasta fiind prima listare importanta derulata in ultimii doi ani pe piata locala. Actiunile BVB se vor tranzactiona la categoria a II-a, iar listarea se realizeaza direct, fara a fi fost derulata in prealabil o oferta publica initiala (IPO). Ultimele oferte de vanzare de actiuni BVB evalueaza compania la circa 70 mil. euro.

6. BNR a cheltuit un miliard de euro ca sa tina cursul pe loc in mai, afirma ING. Banca Nationala a cheltuit intre jumatate de miliard si un miliard de euro din rezerva valutara doar in luna mai ca sa tina cursul aproape pe loc, intre 4,1 si 4,2 lei pentru un euro, in timp ce pietele financiare internationale erau zdruncinate de furtuna financiara din Grecia, calculeaza analistii ING Bank si sustin ca pretul interventiilor s-ar putea vedea in lunile urmatoare intr-o volatilitate mai mare a dobanzilor la leu, care deja au urcat de la 2-3% pe an la 6-7% pe an in ultimele saptamani.

7. Spaniolii si francezii pot pierde contracte de autostrazi de 300 mil. euro.Ministerul Transporturilor ia in considerare rezilierea contractelor pentru construirea centurii ocolitoare Arad (12,3 km) si a autostrazii Cernavoda-Medgidia (19,2 km), contracte cu o valoare de 119 mil. euro, respectiv 180 mil. euro, pentru ca lucrarile stagneaza si nu vor fi finalizate la timp.

8. Raiffeisen a inchis 20 de unitati si a renuntat la 200 de angajati. Raiffeisen Bank, una dintre primele zece banci de pe piata, a trecut la restructurarea retelei teritoriale in primul trimestru, inchizand 20 de unitati specializate in vanzarea de credite ipotecare, si si-a redus mai departe personalul, care s-a diminuat cu aproape 200 de angajati. In pofida crizei, banca mentinuse anul trecut numarul punctelor de distributie, insa caderea cererii pentru credite ipotecare si interesul modest al Raiffeisen pentru programul "Prima casa" au condus la lichidarea agentiilor "Casa ta" dedicate creditelor imobiliare. Tendinta de ajustare a personalului a fost vizibila pe parcursul anului trecut si s-a accentuat in primul trimestru din 2010: circa 200 de posturi au disparut din schema


9. Comertul scade si in aprilie. Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor de autovehicule si motociclete, a scazut in aprilie atat in serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv 5,2%, fata de aceeasi perioada din 2009. In aprilie 2010, fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut cu 0,9% in serie bruta si cu 1,7% in serie ajustata. Cumulat pe primele patru luni, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul s-a redus cu 7% si, respectiv, 7,5%.

10. Prima tranzactie cu derivate pe Fondul Proprietatea la Viena dupa aproape o luna. Pe Bursa din Viena s-au tranzactionat ieri doua certificate derivate (warrant) avand ca activ suport titlurile Fondului Proprietatea, preturile de tranzactionare fiind cu peste 12% mai mici comparativ cu ultimele tranzactii derulate in urma cu aproape o luna. Prima tranzactie s-a derulat la pretul de 50.000 de euro, in scadere cu 23% fata de pretul precedent, de 65.000 de euro, iar a doua tranzactie s-a realizat la pretul de 57.000 de euro. Cele doua tranzactii evalueaza o actiune Fondul Proprietatea intre 0,418 si 0,477 lei, in conditiile in care un warrant este echivalentul a 500.000 de actiuni.