EnergoBit face o fabrica de transformatoare

Autor: Laurentiu Cotu 06.06.2010

Grupul clujean de firme EnergoBit, unul dintre principalii producatori autohtoni de echipamente electrice, a anuntat ca va demara in aceasta luna constructia unei fabrici de transformatoare electrice in parcul Tetarom I din Cluj, investitia totala ridicandu-se la aproximativ 3 mil. euro.

Potrivit reprezentantilor EnergoBit, in prima etapa a proiectului vor fi angajati 46 de oameni, urmand ca odata cu finalizarea investitiei, anul viitor, numarul celor care vor lucra in fabrica de transformatoare de la Cluj sa fie de peste 60. "Banii necesari construirii fabricii provin din fonduri proprii, iar in ceea priveste dotarea unitatii cu echipamentele de productie necesare, intentionam sa accesam fonduri europene", a declarat Péter Pál, vicepresedintele executiv al EnergoBit.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 97 mil. euro (aproximativ 410 mil. lei), in crestere cu 25% fata de anul precedent. Producatorul clujean de echipamente electrice si-a bugetat pentru acest an o crestere a afacerilor cu 10% fata de 2009. Anul trecut profitul brut al EnergoBit a crescut cu peste 10%. Estimarile facute pentru acest an au la baza lucrarile contractate de EnergoBit pentru 5 parcuri eoliene, dar si continuarea lucrarilor electrice in parcul eolian de la Fantanele, unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa.

Licitatia pentru proiectarea si realizarea lucrarilor electrice pentru parcul eolian de la Fantanele, Dobrogea, a fost castigata de EnergoBit in anul 2008, investitia in constructia acestui parc eolian terestru este estimata la aproximativ 1,1 miliarde de euro si apartine grupului ceh CEZ. Potrivit reprezentantilor EnergoBit, 30% din cifra totala de afaceri a grupului este obtinuta din lucrarile realizate in parcurile care produc energie regenerabila.

Anul trecut, EnergoBit a finalizat constructia statiei electrice interioare din Cotroceni Mall Bucuresti, 4 statii si linii electrice subterane in lungime de 150 km, aferente parcului eolian Fantanele si modernizarea statiei de transformare de din Sfantu Gheorghe.

In 2009, grupul EnergoBit a realizat si diferite lucrari pentru Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord, Transelectrica, lucrarile de iluminat pentru Autostrada Transilvania, modernizarea iluminatului public din municipiul Cluj-Napoca.

In prezent, grupul EnergoBit are 400 de angajati la nivel national, din care peste 160 sunt ingineri energeticeni, intentia conducerii producatorului clujean de echipamente electrice fiind de a mai angaja inca 30 de oameni pana la finele anului. EnergoBit are sediul central la Cluj-Napoca, filiale in Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta si unitati de productie in Cluj si Jibou.

Grupul clujean numara peste 17 companii si a fost infiintat in anul 1990 de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali, Gadola Stefan, Socea Ioan si Péter Pál detinand fiecare functia de vicepresedinte executiv.