„Urmeaza extinderea in Europa de Est si vanzari de 80 mil. euro”

Autor: Mirabela Tiron 06.06.2010

Javier Garcia del Valle, CEO-ul celei mai mari agentii de turism de pe piata romaneasca Happy Tour, controlata de fondul de investitii spaniol GED, sustine ca planuieste sa extinda operatiunile companiei in Bulgaria, Ungaria, Serbia, dupa ce se va finaliza procesul de consolidare a companiei in urma achizitionarii celei mai mari agentii online de bilete de avion Paravion si a agentiei Travel House.

"Preluarea celor doua companii a reprezentat prima etapa de dezvoltare a Happy Tour. Etapa a doua a strategiei noastre o reprezinta extinderea activitatii in strainatate, in tari din Europa de Est, precum Bulgaria, Ungaria si Serbia", a declarat Javier Garcia del Valle, CEO al Happy Tour, companie cu afaceri de 29 de milioane de euro anul trecut.

Un executiv cu experienta

Javier Garcia del Valle, care are o experienta de 25 de ani pe piata agentiilor de turism, a fost adus in Romania de fondul de investitii GED la inceputul lunii martie a anului trecut.

El este atat CEO-ul, directorul general, vicepresedintele executiv si membru al consiliului de administratie al agentiei de turism Happy Tour. Pana anul acesta, postul de director general al companiei era ocupat de Gabriel Ionescu, recrutat de GED la sfarsitul trimestrului al treilea al anului 2008, care a lucrat anterior in cadrul operatorului de servicii medicale private Medicover si care l-a inlocuit la conducerea operatiunilor agentiei pe Nicolae Demetriade, fondatorul Happy Tour.

GED, care a preluat compania Happy Tour la sfarsitul anului 2007, anunta la acel moment ca urmeaza sa investeasca 15 mil. euro in companie si in achizitionarea altor operatori de turism in perioada 2008 - 2011.

"Am atins obiectivele fondului de investitii de a dezvolta Happy Tour prin achizitionarea altor companii din turism. Urmeaza sa mai indeplinim planul de extindere in Europa de Est", a spus Javier Garcia del Valle.

Fondul de investitii spaniol GED a cumparat saptamana trecuta 80 de procente din pachetul de actiuni al agentiei de turism Travel House, cu vanzari de 6 milioane de euro si un profit net de 110.000 euro.

Travel House International, care avea 26 de angajati in 2008, este o companie specializata pe vanzarea pachetelor de lux in destinatii interne si internationale, al carei pachet de actiuni era detinut de Corina Souvannasouck (30%), Stefano Bardi (25%) si Luca Zucchetti (45%).

Tranzactia a avut loc la mai putin de doua saptamani de la incheierea altui deal, respectiv achizitia site-ului paravion.ro.

Daca Travel House este specializata pe partea de leisure (vacante) si pe servicii pentru clientii companii, agentia Paravion, infiintata in anul 2005 de catre Millennium Tour si controlata de catre oamenii de afaceri Piturlea Patricia, Penca Dragos si Remus Visan, este cea mai mare agentie online care vinde bilete de avion. Afacerile Paravion s-au ridicat la 5 milioane de euro anul trecut, iar profitul operational la 120.000 de euro.

Afaceri in completare

Potrivit lui Javier Garcia del Valle, cele doua companii cumparate isi vor mentine numele si vor opera independent de Happy Tour, insa businessurile acestora vor veni in completarea celui al Happy Tour.

"Grupul care s-a format prin alaturarea celor trei companii va deveni cel mai mare operator turistic din tara pe servicii corporate, online, programe de vacanta si segmentul de conferinte, intalniri, evenimente. Au aparut niste oportunitati noi pe piata. Voi incerca sa maximizez sinergiile create si sa duc acest grup in care lucreaza 135 de angajati la 70-80 de milioane de euro", a precizat Garcia.

CEO-ul Happy Tour a mai adaugat ca in urma acestor achizitii a crescut baza de date cu clienti, accesul la diferite categorii de clienti, puterea de negociere cu companiile clienti, dar si piata pe care activeaza Happy Tour.

Cele doua tranzactii incheiate de GED prin Happy Tour sunt in curs de aprobare de catre Consiliul Concurentei, urmand sa se finalizeze in a doua jumatate a lunii iunie.

Pe piata agentiilor de turism mai activeaza Eximtur, controlata de familia Morariu din Cluj, Marshall Turism, Aerotravel, J'Info Tours, Perfect Tour si altele.