Economistii de top cred ca Grecia va parasi uniunea monetara, iar euro se va deprecia puternic

Autori: Catalina Apostoiu , Bogdan Cojocaru 06.06.2010

Desi nu mai folosesc un ton apocaliptic, economistii de top prevad numai probleme pentru zona euro si pentru moneda unica.

De exemplu, economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel in 2008, apreciaza ca probabilitatea ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro este de 50%, in timp ce Nouriel Roubini spune ca salvarea monedei unice poate veni numai pe calea devalorizarii.

"Exista o sansa din doua ca Grecia sa fie nevoita sa paraseasca zona euro. Nu inteleg cum programul de austeritate impus de Fondul Monetar International (FMI) poate functiona", a afirmat Krugman, totodata consilier al presedintelui american Barack Obama si profesor la Universitatea din Princeton.

El estimeaza ca datoria Greciei va continua sa creasca pana in 2015, cand va ajunge la aproape 150% din Produsul Intern Brut, in pofida eforturilor si sacrificiilor cerute de autoritati populatiei pentru revitalizarea finantelor. "Chiar daca Atena reneaga azi datoriile, asa cum a facut Argentina in 2001, problemele vor persista deoarece cheltuielile publice depasesc cu mult veniturile. Va persista o mare nevoie de ajustare", a adaugat economistul.

Pe de alta parte, deprecierea treptata a monedei unice europene catre paritatea cu dolarul in urmatorul an ar putea reprezenta salvarea uniunii monetare, fenomenul ajutand tari ca Grecia, Italia si Spania sa-si recastige competitivitatea, a declarat Nouriel Roubini, economistul din cadrul New York University care a anticipat criza financiara mondiala, scrie Bloomberg.

"O scadere ordonata a valorii euro este singurul lucru care va preintampina o spargere a uniunii monetare", a declarat Roubini. In urmatoarele 12 luni, moneda euro "se va indrepta catre o paritate cu dolarul, putand chiar sa scada sub acest nivel", a declarat Roubini.

Moneda euro a coborat sub nivelul de 1,20 in raport cu dolarul american pe 4 iunie pentru prima data din martie 2006. Euro a pierdut mai mult de 16 procente in raport cu dolarul in acest an.

"Pentru ca Grecia, Spania, Portugalia, Italia si Irlanda sa ramana in cadrul uniunii monetare, singurul mod de refacere a competitivitatii va fi printr-o devalorizare a monedei euro", a declarat Roubini.

Britanicii sunt cei mai pesimisti

Moneda unica europeana este in pericol de disparitie in urmatorii cinci ani daca actuala componenta a zonei euro se va pastra, potrivit unui sondaj in randul analistilor britanici realizat de publicatia The Sunday Telegraph. Din cei 25 de analisti participanti la cercetare, 12 au anticipat ca zona euro nu va supravietui in actuala forma, in timp ce opt considera contrariul, iar cinci sunt indecisi. In urma cu mai putin de un an, putini analisti din City of London (centrul financiar londonez) se asteptau la disparitia monedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei si Portugaliei si recunoasterea de catre cancelarul german Angela Merkel a faptului ca euro trece printr-o "criza existentiala" au modificat radical perceptia. Doi dintre cei opt analisti care se asteapta ca moneda unica sa reziste au afirmat ca predictia se va indeplini numai daca cel putin un membru al zonei euro va intra in incapacitate de plata a datoriilor. Mediafax