Bancherii au scapat inca o data de taxa globala pentru ca politicienii nu se inteleg intre ei

Autor: Andreea Mioara Neferu 06.06.2010

Ministrii de finante ai tarilor G20, reuniti saptamana trecuta in Coreea de Sud, nu au reusit nici de aceasta data sa anunte propuneri concrete prin care bancile sa nu mai ajunga piatra de moara a contribuabililor, asa cum s-a intamplat in timpul crizei actuale.



Grupul marilor tari industrializate si emergente, reunite sub acronimul G20, nu a reusit sa ajunga la niciun consens cu privire la impunerea unei taxe uniforme la nivel mondial pentru sistemul bancar, prin care industria financiara ar putea fi facuta astfel partasa la costurile provocate de diversele actiuni de bailout, scrie Bloomberg.

Singura concluzie la care au ajuns ministrii de finante si guvernatorii de banci centrale reuniti la Busan, in Coreea de Sud, la sfarsitul saptamanii trecute a fost un set de linii directoare in acest sens, care vor tine cont de "circumstantele si optiunile" fiecarui stat in parte.

Astfel, tari precum Canada, China si Brazilia, ale caror banci au avut mai putin de suferit pe perioada crizei, vor putea evita o astfel de taxa.

La polul opus, tarile europene si Statele Unite, care au fost nevoite sa intervina pentru a salva de la colaps sistemul bancar, sustin puternic o asemenea initiativa.

"Daca am trai intr-o lume ideala, o taxa financiara globala la nivel mondial ar fi o idee extrem de buna, insa in realitate, este aproape imposibil de implementat. Exista mult prea multe obstacole", a avertizat Tomo Kinoshita, economist pentru grupul financiar japonez Nomura.

Bancile nu vor nici in ruptul capului o astfel de taxa

Bancile s-au opus din start unei astfel de taxe, argumentand ca expansiunea creditarii si a cresterii economice ar putea fi puse in pericol, iar Kinoshita este de parere ca faptul ca tarile G20 nu au anuntat niciun demers concret in aceasta directie lasa spatiu pentru implementarea unor standarde mondiale mai stricte cu privire la dimensiunile capitalului, aceasta fiind o metoda "mult mai practica" de reducere a riscului aparitiei de noi crize financiare, a mai spus economistul de la Nomura.

Guvernele europene si cel american au pledat in favoarea instituirii unei taxe globale in fiecare tara importanta din circuitul bancar international pentru a preveni relocarea creditorilor catre state in care nu se aplica acest impozit. Statele G20 au cerut anul trecut Fondului Monetar International (FMI) sa recomande o modalitate prin care industriei financiar-bancare sa ii fie aplicata o taxa uniforma.

Ministrii de finante prezenti in Coreea de Sud au declarat ca exista "o serie de optiuni" in ceea ce priveste politicile pe care fiecare tara poate si vrea sa le adopte, astfel ca rezultatul intrevederii de la finalul saptamanii trecute nu s-a concretizat decat prin promisiuni de lansare a unor "principii" prin care contribuabilii sa fie protejati, iar riscurile de declansare a unor noi crize sa fie diminuate.

Pe de alta parte insa, ministrul canadian de finante Jim Flaherty a spus ca ideea unei taxe globale nu se bucura de sustinerea majoritara a statelor G20 si ca de fapt s-a nascut o "confuzie". "Nu exista niciun acord" privind adoptarea unei taxe pentru sistemul bancar, a precizat Flaherty.

Reprezentantii natiunilor G20 au mai recunoscut ca desi revenirea economica din criza globala s-a produs intr-un ritm mult mai accelerat fata de cel anticipat, in continuare exista provocari la adresa economiei mondiale.

Bancile s-ar putea trezi ca mai au nevoie de noi capitaluri

Problema nu este uniformizarea taxei la nivel mondial, ci asigurarea consistentei sale in diferite tari si eliminarea riscului aparitiei unui arbitraj in termeni de reglementari si fiscalitate, a explicat Dominique Strauss-Kahn, seful FMI. Si statele G20 au anuntat ca "este crucial ca cei care formuleaza reglementarile din domeniul bancar sa puna la punct legi privind capitalul si volumul de lichiditati, care sa fie suficient de stricte pentru ca bancile sa poata rezista cu brio in perioadele de recesiune".

Aceste legi ar urma sa fie lansate pana in luna noiembrie, implementarea lor urmand sa aiba loc pana in 2012.

Pentru banci, acest lucru s-ar putea traduce prin necesitatea de a strange noi capitaluri in valoare de circa 375 mld. dolari, potrivit estimarilor realizate de UBS.

Directorii celor mai mari banci din Germania si Franta, Deutsche Bank, respectiv BNP Paribas, au adresat luna trecuta o scrisoare liderilor G20, in numele grupului de lobby Masa Rotunda a Serviciilor Financiare din Europa, prin care avertizau ca propunerile legislative privind sistemul financiar-bancar vor aduce mai multe prejudicii bancilor decat pietelor de capital.

"Majoritatea statelor europene au in principal sisteme financiare dominate de sectorul bancar", au explicat cei doi bancheri, precizand ca volumul de credite raportat la PIB este dublu in Europa in comparatie cu Statele Unite.

Europa se gandeste serios la obligatiuni comune

Guvernele europene ar putea lua in considerare pentru prima data emisiunea unor euroobligatiuni comune, ca parte a eforturilor prin care criza datoriilor din sudul Europei sa fie depasita, iar stabilitatea monedei euro sa nu mai fie pusa la indoiala, scrie The Guardian. Ministrii de finante din zona euro se vor intalni pentru a pune la punct ultimele detalii privind pachetul de 750 de miliarde de euro pe care l-au anuntat luna trecuta. Acestia au la dispozitie doua optiuni: fie sa se finanteze de pe pietele de capital pentru a putea imprumuta tarile cu probleme, fie sa garanteze imprumuturile contractate de aceste natiuni. Potrivit unor oficiali europeni, prima varianta se refera la emisiunea comuna de euroobligatiuni.