Analistii Target Capital evalueaza Bursa de la Bucuresti la 68,1 mil. €

Autor: Adrian Cojocar 06.06.2010

Analistii casei de brokeraj Target Capital au estimat un pret tinta pentru actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de 37,3 lei/titlu, care evalueaza operatorul bursier la 68,1 mil. euro. Nivelul de pret vazut de analistii societatii este apropiat de cotatiile la care brokerii si investitorii erau dispusi ultima oara sa vanda si sa cumpere actiuni ale Bursei. Astfel, cea mai buna oferta la cumparare era de 36 de lei pentru o actiune BVB si cel mai bun pret la vanzare de 38 de lei.

Bursa urmeaza sa se listeze maine pe propria platforma, astfel ca actiunile operatorului vor fi disponibile incepand cu aceasta zi la tranzactionare.

Listarea Bursei de la Bucuresti este cel mai important eveniment de acest gen din ultimii doi ani de zile, timp in care nicio companie nu a derulat o oferta de listare pe Bursa.

"Analiza DCF (Discounted Cash Flow - evaluarea valorii unei companii prin actualizarea fluxurilor viitoare de numerar - n.red.) s-a axat pe scenariul de convergenta a pietei interne de capital spre media din zona euro in urmatoarele doua decenii. Scenariul central are la baza cresterea valorii totale a tranzactiilor la un ritm mediu anual de aproximativ 10% in perioada 2010-2030 si un nivel mediu anual pentru marja profitului net de 58% din cifra de afaceri", se arata in raportul Target Capital.

La pretul estimat de analistii casei de brokeraj a mai fost luata in considerare pastrarea unei ponderi de 0,23% a afacerilor din valoarea totala a tranzactiilor intermediate si o rata de crestere de 2,5% a profitului operatorului bursier pe termen lung.

"Date fiind incertitudinile cu privire la evolutia economiei mondiale si a pietelor internationale de capital, precum si gradul redus de maturitate a pietei interne de capital, recomandam o atitudine rezervata in luarea deciziilor de investitie in titlurile BVB", spun analistii Target Capital.

Comparate cu alte burse internationale, la pretul estimat, de 37,3 lei, operatorul BVB are un PER de 29,9, usor mai mic decat cel al mediei din sector.

Analistii societatii de brokeraj au comparat rezultatele Bursei si cu alti operatori bursieri mai importanti, iar in acest caz media multiplilor de profit a coborat spre 22,7, care se plaseaza mult sub cel inregistrat de Bursa la pretul tinta estimat.

Bursa este principalul operator bursier din Romania si pe care sunt listate in prezent companii a caror valoare de piata se ridica la 22,3 mld. euro.

In primul trimestru, cifra de afaceri a BVB a urcat cu 95% fata de acelasi interval din 2009, pe fondul revenirii cotatiilor si a volumelor de tranzactionare, astfel ca si profitul societatii s-a dublat in aceeasi perioada, ajungand la 2,5 milioane de lei.

Firma de brokeraj Target Capital detine 1,4811% din actiunile BVB.