Un fond al familiei miliardarului care detine Ikea a cumparat peste 1% din SIF Moldova

Autor: Andrei Chirileasa 06.06.2010

Fondul de investitii IKANO Eastern Europe Equity Pool, administrat de o firma a fondatorului producatorului suedez de mobila Ikea - Ingvar Kamprad, a fost raportat cu o participatie de 1,09% din actiunile SIF Moldova (SIF2).

Aceasta este prima investitie semnificativa raportata de fondurile miliardarului suedez pe piata romaneasca de capital. Valoarea participatiei la cotatiile de vineri este de 1,17 mil. euro.

IKANO Easter Europe Equity Pool este un subfond al fondului de investitii IKANO All Seasons Fund, care este administrat de Ikano Fund Management, o firma de asset management inregistrata in Luxemburg, care este detinuta de grupul Ikano, controlat de familia Kamprad. Fondul avea la finele anului trecut investitii in SIF Moldova si SIF Oltenia (SIF5) in valoare totala de 2,1 mil. euro si titluri de stat emise de Guvernul Romaniei in valoare de 1,15 mil. euro.

Ikano are in gestiune fonduri cu active totale de peste 3 mld. euro.

Gestiunea portofoliului de actiuni din Europa de Est este delegata de catre Ikano catre firma estoniana Avaron, care a raportat vineri depasirea pragului de detinere de la SIF Moldova. Estonienii de la Avaron gestioneaza si fonduri proprii, care aveau la finele lunii mai investitii totale de 5,45 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti, reprezentand peste 12% din activele fondurilor administrate, de 40,6 mil. euro.

SIF-urile raman principala atractie de pe piata locala pentru investitorii straini datorita lichiditatii ridicate, dar si structurii portofoliilor, care ofera expunere la segmente importante din economia locala. Unele fonduri de investitii au acumulat in ultimul an pachete de actiuni SIF care depasesc pragul maxim de detinere de 1% din capitalul acestora, in speranta ca discutiile din Parlamentul Romaniei privind ridicarea pragului se vor incheia cu o decizie favorabila. In plus, si preturile actiunilor SIF sunt mult sub maximele atinse in 2007.

Printre investitorii straini care au fost raportati cu pachete peste 1% se numara FIM Bank din Finlanda, cu 1,08% din SIF2, ING Luxemburg, cu 1,62% tot din SIF2, si Eastern Eagle Fund, cu 1,15% din SIF Muntenia (SIF4).

Senatul a aprobat la finele anului trecut un proiect de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%. Proiectul s-a blocat insa la Camera Deputatilor, care nu a luat inca o decizie. In prezent, investitorii care ajung sa detina peste 1% din capitalul unei SIF sunt obligati prin lege sa vanda actiunile care depasesc pragul in termen de trei luni.