Mobius vrea sa stranga 500 mil. dolari prin listarea Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 06.06.2010

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management si unul dintre cei mai influenti oameni ai pietelor financiare, spune ca listarea Fondului Proprietatea nu poate avea loc anul acesta, pentru ca pana in prezent Guvernul nu a aprobat modificarile legislative necesare. El sustine listarea Fondului printr-o oferta de actiuni noi (majorare de capital) in valoare de 500 mil. dolari, si nu direct, cum propune actuala conducere.



Declaratiile de vineri, 4 iunie, ale lui Mark Mobius vin sa confirme sansele tot mai mici ca listarea Fondului Proprietatea sa aiba loc anul acesta, avand in vedere ca modificarile legislative care vor face posibila preluarea administrarii de catre Franklin Templeton asteapta inca pe masa Guvernului.

Fara aprobarea noului act constitutiv al Fondului si acordul Guvernului, si mai apoi cel al actionarilor, Franklin Templeton nu se poate instala la carma de administrator. Chiar daca oficialii Franklin Templeton au inceput deja sa evalueze activele Fondului si au deschis un birou temporar in Bucuresti format din 11 profesionisti.

"Nu cred ca putem face listarea Fondului pana la finele anului. Exista probleme in structura Guvernului pentru a obtine semnaturile necesare. Stim ca venirea noastra aici are loc in unul dintre cele mai dificile momente din istoria economica a Romaniei, avand in vedere ca Guvernul urmeaza sa reduca salariile cu aproximativ 4 mld. lei, si pensiile sunt 3 mld. lei in incercarea de a obtine 7 mld. lei la buget. Daca vom putea sa facem Fondul functional, speram sa putem ajuta sa diminuam din impactul reducerii pensiilor si a salariilor, pentru ca unul dintre primele lucruri pe care vrem sa il facem este sa platim dividende", a spus Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management.

La ultima sa vizita in Romania, care a avut loc in luna martie, Mark Mobius a facut public calendarul listarii Fondului, anuntand ca "daca pe 1 iulie incepem administrarea efectiva a Fondului Proprietatea, listarea ar putea avea loc in septembrie". Intervalul scurt de timp ramas pana pe 1 iulie face imposibila instalarea Franklin Templeton la carma Fondului in calendarul initial anuntat, avand in vedere ca doar pentru convocarea actionarilor sunt necesare cel putin 30 de zile.

Listare prin IPO pentru a strange 500 mil. dolari capital de investitii

Oficialii Templeton iau in calcul listarea printr-o oferta initiala de titluri (Initial Public Offering - IPO), desi unul dintre amendamentele aduse Ordonantei 81 din 2007, in curs de aprobare de mai bine de un an la Parlament, elimina obligativitatea ca Ministerul de Finante, actionar cu peste 56% din capitalul Fondului, de a derula o oferta secundara de vanzare a unui pachet de actiuni, iar Ionut Popescu, directorul general al Fondului, sustine o listare directa, fara oferta, pe Bursa.

"As vrea ca listarea sa se realizeze printr-un IPO prin care sa atragem bani suplimentari, pentru ca, din vizitele pe care le-am facut la companiile din Romania, am identificat numeroase oportunitati de investitii. Pana la urma scopul final este sa ajutam Romania, iar pentru ca acest lucru sa se intample avem nevoie de bani", a adaugat Mobius.

Grzegorz Konieczny, seful biroului local al companiei Franklin Templeton, a precizat ca "daca listarea se face cu emisiune de actiuni, valoarea ofertei trebuie sa fie de cel putin de 250-300 mil. dolari, de preferat 500 mil. dolari pentru a atrage marii investitori straini si pentru a ne asigura ca lichiditatea Fondului va fi buna".

Managementul local crede ca listarea e posibila in 2010

La numirea sa in functia de director general al Fondului, Ionut Popescu a declarat ca obiectivele mandatului sau sunt semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton si listarea la Bursa, sperand ca Fondul sa fie listat in 2010. Contactat de ZF pentru a comenta declaratiile facute de oficialii Franklin Templeton, Ionut Popescu a raspuns: "Cred in continuare ca Fondul poate sa fie listat anul acesta. Fondul se va lista direct pe Bursa, ulterior urmand sa fie facuta oferta de titluri".

El a fost numit la finele lunii decembrie in functia de director general al Fondului Proprietatea, inlocuind-o pe Daniela Lulache, care a incasat impreuna cu alti doi membri ai directoratului circa 500.000 de euro pentru incetarea mandatului inainte de termen.

Amanarile Guvernului i-au costat pe americani 3 milioane de dolari

"Momentul listarii este foarte important. Cand am fost selectati drept administratori, era o ocazie minunata de listare, pentru ca pietele de actiuni erau in crestere, iar activitatea de IPO foarte intensa. In momentul de fata, calendarul de listare depinde de momentul in care suntem numiti oficiali administratori. Speram ca pana la finele lunii iunie, procesul de oficializare sa fie incheiat, in caz contrar, putem vorbi de Craciun sau chiar de Anul Nou, avand in vedere ca din iulie incepe vacanta parlamentara", a mai spus Mobius.

Franklin Templeton a castigat mandatul de administrator in urma cu an, pe 9 iunie, facand cea mai avantajoasa oferta financiara, respectiv un comision de circa 13 mil. euro pe an. Cu toate acestea, nici pana in prezent compania nu a preluat efectiv administrarea. Ultimul an "de asteptari" a costat Franklin Templeton 3 mil. dolari, suma reprezentand deplasarile, biroul si echipamentele necesare. "Oferta pe care am facut-o pentru administrarea Fondului expira saptamana viitoare (pe 9 iunie - n. red.), astfel ca am prelungit-o cu inca sase luni, interval in care speram ca lucrurile sa se rezolve", a anuntat Smart. Despre dificultatea cu care biroul din Romania devine functional, Mark Mobius a spus ca nu este un caz singular, probleme in deschiderea unui birou intampinand si in Vietnam in urma cu 17 ani. Alaturi de sediul operatiunilor de administrare a activelor de aproape trei miliarde de euro ale Fondului, biroul din Bucuresti va putea servi drept platforma de distributie a fondurilor proprii administrate de Franklin Templeton.

In cautare de oportunitati la Sibiu

Desi nu sunt inca administratori ai Fondului, oficialii Franklin Templeton fac deplasari in teritoriu pentru a identifica oportunitati de investitii.

"Am vizitat o serie de companii in Sibiu si credem ca exista enorme oportunitati de a le extinde. Iata de ce vrem sa incepem munca cat de repede ne poate permite Guvernul. Am identificat oportunitati in sectorul productiei de masini, al bunurilor de consum. De asemenea, o companie de remedii naturiste ni s-a parut interesanta. Si nu in ultimul rand, sectorul petrolier si al gazelor", a afirmat seful Templeton Asset Management.

De la infiintarea Fondului, in 2005, si pana in prezent, diferitele conduceri locale nu s-au implicat in administrarea activa a Fondului prin noi achizitii si nici prin listarea vreunei companii din cele peste 50 de participatii nelistate din portofoliu, alegand un management pasiv al activelor axat in mare parte pe incasarea dividendelor de la companiile din portofoliu si plasarea lichiditatilor in depozite bancare sau instrumente cu venit fix. Cu cateva exceptii, vanzarea Centrofarm si exit-ul de peste 220 mil. euro din fosta Electrica Oltenia, portofoliul Fondului este similar cu cel primit la infiintare. Imaginea Fondului este un alt aspect pe care reprezentantii Franklin Templeton isi propun sa il imbunatateasca odata inceput mandatul de administrare.

"Ne propunem sa imbunatatim imaginea Fondului prin cresterea transparentei. Suntem constienti ca nu exista suficienta transparenta nici in structura actionariatului", a conchis Smart.

Potrivit celor mai recente informatii furnizate de Fond, la 13 mai, Ministerul Finantelor Publice controla 56,9% din capital, patru persoane juridice, fiecare cu cate o participatie de peste 1%, detineau cumulat 6,8% din Fond, in timp ce trei persoane fizice, cu detineri de peste 1%, aveau impreuna un pachet de 8%. Un pachet de 23,6% din capitalul Fondului se afla in proprietatea a peste 3.400 de persoane fizice.

Nici Mobius nu a reusit sa grabeasca listarea FP

28 iulie 2009

Ne pare rau de ceea ce se intampla cu actionarii privati ai Fondului acum. Acestia ar trebui sa fie tratati corect si adecvat si sa isi poata primii banii. Ca administratori ai Fondului, vom trece prin multe provocari. Primele lucruri de care ne vom ocupa vor fi evaluarea portofoliului FP, aducerea pe Bursa a companiilor nelistate unde Fondul detine participatii si cel mai important vom lista Fondul pe piata locala si pe bursa de la Londra.

26 martie 2010

Speram sa vedem Fondul pe Bursa de la Bucuresti in 2010. Daca pe 1 iulie incepem administrarea efectiva a Fondului Proprietatea, listarea ar putea avea loc in septembrie.

4 iunie 2010

Nu cred ca putem face listarea Fondului pana la finele anului. Stim ca venirea noastra aici are loc in unul dintre cele mai dificile momente din istoria economica a Romaniei, iar guvernantii sunt preocupati cu reducerea salariilor si a pensiilor. Daca vom putea sa facem Fondul functional, speram sa putem ajuta sa diminuam din impactul reducerii pensiilor si salariilor, pentru ca unul dintre primele lucruri pe care vrem sa il facem este sa platim dividende in valoare de un miliard de lei, din care 600 de milioane de lei vor merge la Guvern.