256 de milioane de euro de la UE au intrat in buzunarul beneficiarilor in primele cinci luni

Autor: Adriana Rosoga 06.06.2010

Aproape 256 de milioane de euro au intrat in primele cinci luni in conturile firmelor si autoritatilor publice beneficiare de fonduri structurale europene, ceea ce inseamna un nivel dublu fata de perioada similara a anului trecut.

Autoritatile estimeaza pentru 2010 plati in cuantum de 1-1,3 mld. euro, in conditiile in care anul trecut 600 mil. euro au mers catre beneficiari ca rambursari si sume acordate in avans.

"De la 31 decembrie 2009 pana la 31 mai 2010 au fost efectuate plati catre beneficiari in valoare de 256 de milioane de euro. Tinand cont ca anul trecut, in primul semestru, s-au facut plati de circa 100 de milioane de euro, iar in partea a doua a anului acestea s-au triplat si au ajuns la 437 de milioane de euro, ne asteptam ca pana la sfarsitul anului 2010 sa atingem pragul de 1-1,3 miliarde de euro", a spus, Catalin Vatafu, consilier al primului-ministru, citat de Mediafax.

Mai mult de jumatate din totalul platilor efectuate sunt bani acordati beneficiarilor programului regional (POR), iar ale fonduri au fost alocate pentru proiecte din cadrul programelor sectoriale Cresterea Competitivitatii Economice, Mediu si Dezvoltarea Resurselor Umane.

"Trebuie apasata pedala de acceleratie in atragerea banilor de la UE, pentru ca pana la sfarsitul acestui an trebuie sa cheltuim banii alocati pentru 2007. Ne miscam inca greu cu platile, se intarzie foarte mult. De exemplu, avem un proiect pe resurse umane unde am depus cererea de rambursare in ianuarie, iar banii de la UE au venit la inceputul lunii iunie", spune Dragos Jaliu, partener al firmei de consultanta Structural Consulting Group.

In primele cinci luni ale anului au fost depuse pentru obtinerea de finantare nerambursabila 2.402 proiecte in valoare de 8,79 miliarde de euro si au fost aprobate 454 de proiecte cu o valoare totala de 1,54 miliarde de euro.

In acelasi interval au fost semnate 440 de contracte, cu o valoare eligibila de 1,73 mld. euro. Acestea sunt primele date oficiale ale stadiului absorbtiei in primele cinci luni, ultima raportare realizata de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), care gestioneaza asistenta nerambursabila de la UE, fiind in luna aprilie. Astfel, in primele patru luni ale anului rambursarile si sumele acordate in avans (prefinantarile) s-au cifrat la circa 180 mil. euro, rata absorbtiei pentru perioada 2007-2010 ajungand la 8,88%.

ACIS publica lunar stadiul atragerii fondurilor europene incepand din ianuarie 2009.

Autoritatile au anuntat ca pana la sfarsitul lunii iulie va fi modificata, schema ajutorului de stat de minimis, astfel incat pentru microintreprinderi cofinantarea sa fie redusa la zero in cazul proiectelor ce nu depasesc 200.000 de euro.