Ziua cea mai lunga pentru guvernul Boc

Autor: Iulian Anghel 06.06.2010

Guvernul isi angajeaza astazi, de doua ori, raspunderea pe cele doua proiecte de acte normative de reducere a salariilor si a pensiilor, in vreme ce PSD a anuntat ca va depune maine nu una, ci doua motiuni de cenzura, ca urmare a acestui demers.

Situatia este delicata pentru Executiv care are emotii legate nu de ce va face opozitia, ci de modul in care vor vota propriii parlamentari.

Aseara Guvernul i-a chemat la Palatul Snagov pe parlamentarii PDL - o intalnire la care urma sa vina nu doar premierul Emil Boc, ci si presedintele Traian Basescu.

Inainte de a-i intalni pe parlamentarii PDL in spatele gardurilor inalte si al portilor bine pazite ale Palatului Snagov, presedintele le-a transmis "pe surse" un mesaj elocvent: daca Guvernul cade ca urmare a respingerii in Parlement a masurilor de austeritate, PDL trebuie sa treaca in opozitie.

Acest lucru ar presupune ca presedintele sa nu mai desemneze un premier din partea PDL, in cazul in care Parlamentul adopta vreuna din cele doua motiuni de cenzura. Opozitia nu are voturile necesare pentru a demite Guvernul (este nevoie de 236 de voturi, iar PNL si PSD au impreuna 212 voturi) si mizeaza sa atraga restul de voturi de la partidele care sprijina puterea.