Analistii: BNR poate taia dobanda fara teama de inflatie

Autor: Ciprian Botea 07.06.2010

Asteptarile ca economia sa stagneze sau chiar sa scada si anul acesta si restrangerea consumului privat lasa loc Bancii Nationale sa coboare dobanda cheie la leu sub pragul de 6% pe an pana la sfarsitul lui 2010, spun analistii.

In mai, BNR semnalase apropierea incheierii ciclului de reducere a dobanzii, operand o scadere de numai un sfert de punct procentual, la 6,25% pe an, dupa o serie de trei taieri cu cate o jumatate de punct procentual operate de la inceputul anului.

"Fluxul continuu de stiri negative privind perpectivele de crestere economica creeaza premisele ca banca centrala sa continue politica de relaxare monetara o perioada mai lunga de timp decat se estima initial. Daca nu vom asista la o deteriorare semnificativa a mediului politic, anticipam o rata a dobanzii cheie de 5,75% pe an pana la sfarsitul lui 2010", noteaza analistul Ioannis Gkionis intr-un raport al EFG Eurobank.

Banca Nationala a taiat de patru ori anul acesta dobanda de politica monetara, de la 8% pe an la 6,25% pe an, profitand de inflatia in scadere, imbunatatirea sentimentului investitorilor de pe pietele internationale si scaderea aversiunii fata de activele in lei. Aversiunea la risc a investitorilor straini a crescut insa in ultima perioada din cauza crizei fiscale din Grecia, in timp ce presiunile de depreciere a leului au revenit, ceea ce limiteaza spatiul de manevra al bancii centrale.

Totusi, spun analistii Eurobank, scaderea economiei cu 2,6% in primul trimestru si restrangerea consumului privat cu 4% in aceeasi perioada va forta banca centrala sa ia in calcul scaderea dobanzii cheie cu inca o jumatate de punct procentual. Majoritatea previziunilor din ultima perioada luau in calcul cel mult o reducere a dobanzii cu un sfert de punct undeva spre sfarsitul anului.

Analistii bancilor locale mentin inca o prognoza rezervata vizavi de evolutia politicii monetare, pentru ca se asteapta la o revenire temporara a presiunilor inflationiste in trimestrul trei si a incertitudinilor legate de capacitatea Guver­nului de a implementa masurile de austeritate.

"Exista incertitudini legate de puterea Exe­cutivului de a merge mai departe cu planul de con­solidare fiscala, care implica masuri radicale si nepopulare. Acest lucru sugereaza posibilitatea ca investitorii sa solicite prime de risc mai mari pentru a detine active in lei, ceea ce inseamna implicit dobanzi mai mari", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Investitorii straini sunt foarte sensibili la problemele din regiune in aceasta perioada. De exemplu, randamentul cerut de acestia pentru a detine obligatiuni emise de Guvernul de la Budapesta a crescut intr-o singura zi la sfarsitul saptamanii trecute cu 149 de puncte de baza (1,49 puncte procentuale), pana la 468 de puncte, dupa ce un oficial maghiar a declarat ca Ungaria are foarte putine sanse sa evite intrarea in incapacitate de plata. Forintul s-a depreciat in acelasi timp cu 4,8% in fata monedei unice europene.

BNR ramane optimista cu privire la evolutia inflatiei anul acesta. Institutia vede o crestere a preturilor cu 3,7% in 2010, usor mai ridicata fata de previziunea anterioara, de 3,5%, ceea ce mai lasa loc de reduceri de dobanda.