Grecii nu si-au mai marit portofoliile de credite, dar au facut profit in trimestrul intai

Autor: Liviu Chiru 07.06.2010

Cinci din cele sapte banci cu actionariat elen care opereaza pe piata locala au anuntat ca au obtinut profit in primul trimestru din 2010, in conditiile in care soldul creditelor acordate a batut pasul pe loc.



Grupurile elene cumulau la sfarsitul primului trimestru credite acordate de aproape 14 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel al BCR, cel mai mare grup financiar local, care avea in martie credite de putin peste 11 miliarde de euro.

Majoritatea grupurilor financiare elene mari au subsidiare la Bucuresti, incepand de la Alpha Bank si National Bank of Greece la Eurobank, Piraeus, ATE Bank (Banca Agricola a Greciei, controlata inca de stat), Emporiki (controlat de francezii de la Crédit Agricole) si Marfin Egnatia (parte a grupului cipriot Marfin Popular Bank).

Creditul privat total era de aproape 49 de miliarde de euro la sfarsitul lui martie, potrivit datelor BNR, care contabilizeaza insa numai expunerile inregistrate in bilanturile bancilor locale, nu si pe cele externalizate. Astfel, raportat la soldul creditului publicat de BNR, grecii au o cota de piata de 28%. Daca s-ar lua in considerare si creditele externalizate, cota de piata ar fi chiar mai mica.

Calculand dupa activele raportate la BNR, cota de piata a bancilor cu actionariat elen era de putin peste 17%, potrivit datelor pentru decembrie 2009.

Spre comparatie, subsidiarele locale ale bancilor elene concentreaza circa 27% din fondurile proprii totale din sistemul bancar. Desi oficialii BNR, incepand cu guvernatorul Mugur Isarescu, au aratat in repetate randuri ca bancile cu actionariat elen sunt bine capitalizate si strict supravegheate, acestea au avut de suferit din cauza perceptiei legate de problemele financiare cu care se confrunta Grecia. Astfel, dupa acutizarea problemelor Greciei, bancile elene au fost marginalizate pe pietele financiare, inclusiv subisdiarele locale confruntandu-se cu reduceri ale limitelor de tranzactionare operate de ceilalti jucatori. Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD-SocGen, afirma recent ca pe piata au aparut adevarate "insule".

Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR, sublinia de asemenea recent ca bancile elene au o capitalizare peste media sistemului, dar sunt penalizate de restul jucatorilor din cauza perceptiei ca ar fi mai riscante. De altfel, Alpha Bank, Emporiki si Marfin au primit injectii de capital in primul trimestru. De cele mai multe ori, deciziile de ajustare a limitelor de tranzactionare se iau la nivel de grup, iar subsidiarele locale doar le aplica.

Diferente semnificative de talie

Patru din cele sapte banci cu actionariat elen concentreaza credite de ordinul miliardelor de euro, dimensiunile lor contrastand puternic cu cele ale celorlalte trei subsidiare, care nu reusesc sa treaca de cateva sute de milioane de euro. ?Grupul financiar Alpha Bank are cea mai mare expunere pe Romania din punctul de vedere al creditelor acordate, cu un sold de 4,2 miliarde de euro. In primele trei luni ale anului soldul a coborat insa cu 1%.

Eurobank, proprietarul Bancpost vine pe locul al doilea, insa la o distanta considerabila, cu un sold de putin peste 3,4 miliarde de euro, nivel similar cu cel de la sfarsitul anului 2009.

Subsidiarele locale ale celor doua grupuri sunt singurele banci cu actionariat elen care intra in topul celor mai mari zece jucatori pe plan local. La sfarsitul anului trecut Alpha Bank s-a propulsat puternic in clasament, urcand pana pe pozitia a patra, dupa activele raportate la BNR.

Piraeus este foarte aproape de Eurobank, cu un sold al creditelor de 3,38 miliarde de euro. Ambele grupuri au stagnat pe creditare in primul trimestru.

La Bucuresti, Piraeus Bank Romania a anuntat ca avea credite in portofoliu de 1,6 miliarde de euro la sfarsitul lui martie. De partea cealalta, ATE Bank a anuntat active de numai 353 de milioane de euro la martie, reusind totusi o crestere cu 5% fata de decembrie. Banca a reusit totodata sa obtina un castig modic, de 0,2 milioane de euro, dupa ce in primul trimestru din 2009 se confruntase cu pierderi.

Marfin Bank a inregistrat cea mai ampla scadere, cu 1,5%, soldul creditelor coborand la 461 de milioane de euro in martie. Variatiile procentuale sunt insa influentate si de baza de comparatie considerabil mai mica.

Profit de doua cifre, dificil de obtinut

Cel mai mare profit a fost anuntat de Banca Romaneasca, filiala locala a grupului National Bank of Greece, care a castigat 12 milioane de euro in primul trimestru, in crestere cu 71% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul este calculat conform standardelor internationale de raportare financiara.

Piraeus Bank, un jucator de talie medie dupa activele inregistrate in bilantul local, a calculat un castig de 10,3 milioane de euro pentru primul trimestru, dupa standardele romanesti de contabilitate, care prevad un tratament mai dur al creditelor neperformante, cerand provizioane mai mari. Si Piraeus a afirmat ca a obtinut o crestere semnificativa a castigului fata de anul trecut, fara sa mentioneze insa o cifra.

Desi Alpha are cele mai mari active, profitul realizat in primul trimestru a fost modest, coborand la 8 milioane de euro, in scadere cu 62% fata de perioada similara din 2009.

Eurobank a reusit sa revina pe plus, cu un castig de 2 milioane de euro, dupa ce anul trecut se confruntase cu pierderi. Mihai Bogza, presedintele Bancpost, subsidiara locala a grupului, spune ca si in 2010 accentul cade pe mentinerea soliditatii bancii. El subliniaza ca jocul provizioanelor poate aduce surprize importante pentru profit, in functie de cum va evolua piata.

Emporiki nu a prezentat rezultate pentru primul trimestru. La sfarsitul anului trecut banca avea active de 182 de milioane de euro si o pierdere de 18 milioane de euro.