Germania vrea sa dea afara 10.000 de bugetari

Autor: Catalina Apostoiu 07.06.2010

Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel se intruneste pentru a aproba o runda "decisiva" de reduceri bugetare care vor defini politica guvernamentala pentru anii viitori, in timp ce oficialii americani vorbesc de necesitatea unor masuri de intensificare a cresterii economice, scrie Bloomberg.

Ministrii au incercat sa identifice zonele in care s-ar putea realiza reduceri de 10 miliarde de euro pe an, dupa ce cancelarul german a declarat ca criza datoriilor din Europa evidentiaza necesitatea inaspririi politicilor fiscale in scopul asigurarii stabilitatii euro.

Reducerile risca sa sporeasca nemultumirea alegatorilor germani, care au protestat deja cu privire la contributia de 148 miliarde de euro a Germaniei in cadrul planului european de sustinere a zonei euro, si intra in opozitie cu apelul lansat pe 5 iunie de secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner pentru o "crestere mai puternica a cererii interne" in tarile europene ca Germania, cu excedente comerciale.

Majorari de taxe, reduceri de costuri sociale si beneficii de somaj si eliminarea a aproximativ 10.000 de pozitii de functionari publici se numara printre masurile luate in considerare de ministrii germani.

Ministerul apararii a declarat saptamana trecuta ca nu exista "zone tabu" cand vine vorba de potentiale reduceri. Cabinetul Angelei Merkel vizeaza reduceri de aproape 30 miliarde de euro pana in 2013.

Deficitul bugetar al Germaniei este de asteptat sa creasca la 5,5% din PIB in acest an. Desi se situeaza la mai putin de jumatate din nivelul de 13,6% din PIB al deficitului consemnat de Grecia anul trecut si este mai redus decat deficitul de 11,1% al Marii Britanii, deficitul german este totusi aproape dublul limitei de 3% impuse de Uniunea Europeana.

Cu privire la apelul Statelor Unite, ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a declarat: "Statele Unite ar putea recurge la accelerarea ritmului de crestere in timp pentru a-si reduce deficitele, insa in Europa nu ne putem baza numai pe crestere pentru a ne redresa pozitia fiscala".