Producatorul Amicii a preluat distributia inghetatei Milka

Autor: Mihaela Popescu 07.06.2010

Compania Kubo Ice Cream, producatorul inghetatei Amicii si unul dintre cei mai mari cinci jucatori pe piata de profil, distribuie din acest an inghetata Milka la nivel local, printr-un parteneriat cu producatorul bulgar Darko.

Aceasta este a doua miscare importanta pe piata inghetatei din 2010, dupa ce Unilever a anuntat ca integreaza distributia Napoca - brand preluat anul trecut de la Frisland Foods - in sistemul de distributie a produselor Algida.

"Kubo Ice Cream este singurul distribuitor al produselor din portofoliul Darko pe piata romanesca. Schimbarea partenerului pe distributie in acest an speram sa ne aduca o crestere de vanzari", a precizat Ivan Djambazov, Sales & Marketing Manager al Darko Bulgaria, fara a oferi estimari pentru 2010.

Compania, controlata de fondul de investitii Balkan Accession Fund, detine licenta pentru productia inghetatei premium Milka de la Kraft Foods, iar pe segmentul mediu si inferior de pret activeaza cu brandul Darko. Milka este cel mai mare brand pe piata ciocolatei din Romania, dupa valoarea vanzarilor, acesta generand companiei Kraft Foods Romania un business de peste 30 mil. euro in 2009.

Anul trecut, producatorul bulgar a intrat pe piata romaneasca prin incheierea unui parteneriat cu distribuitorul Leader International, astfel incat in vara lui 2009 produsele din portofoliu ajungeau in circa 4.000 de locatii din comert. Spre comparatie, cei mai mari doi producatori locali de profil - Betty Ice si Top Gel - au sisteme de distributie proprii care ajung fiecare in 20.000-25.000 de puncte de vanzare.

Urmeaza achizitia Kubo Ice Cream?

Parteneriatul cu producatorul Amicii ar putea majora de 4-5 ori aria de distributie a inghetatei Milka in Romania. Darko este al doilea mare producator de inghetata din Bulgaria, iar din 2007 compania este controlata de fondul de investitii Balkan Accession Fund, administrat de Axxess Capital, ca si Romanian-American Enterprise Fund (RAEF). RAEF are participatii la transportatorul EDY International Spedition sau in companii precum Bit Defender si Frigotehnica.

Parteneriatul dintre Darko si Kubo Ice Cream ar putea aduce fondul de investitii mai aproape de o noua achizitie pe piata romaneasca, tinand cont ca anul trecut actionarii producatorului inghetatei Amicii au negociat vanzarea companiei catre un alt fond de investitii, potrivit datelor din piata.

Reprezentantul Darko a infirmat insa existenta intentiilor de incheiere a unui parteneriat strategic pe productie in Romania. "Nu a fost luata in calcul decat colaborarea pe partea de distributie a inghetatei cu firma Kubo Ice Cream", a declarat Djambazov.

Actionarii Kubo Ice Cream nu au putut fi contactati pentru comentarii pe acest subiect. Kubo Ice Cream detine o fabrica de inghetata in Piatra-Neamt si a avut in 2008 afaceri de 10,5 mil. euro, cu 220 de angajati, potrivit celor mai recente raportari ale companiei.

Producatorul este detinut de oamenii de afaceri Florin Rosescu, Vasile Mancas si Constantin Brau Ros.

O piata de 120 de milioane de euro

Piata inghetatei, estimata la 120-150 mil. euro, este inca dominata de antreprenori locali, insa ofensiva multinationalelor ar putea schimba raportul de forte in urmatorii ani: intrarea Unilever cu divizia Algida si prin achizitia Napoca a adus deja un jucator nou in topul celor mai mari trei companii de profil, in cursul anului 2009.