Clientii Romtelecom si Cosmote pot vorbi la tarife mai mici intre ei

Autor: Magraon Andreea 08.06.2010

10 milioane de clienti ai celor doi operatori pot vorbi la tarife mai mici intre cele doua retele.



Romtelecom si Cosmote, doi dintre cei mai mari operatori telecom din Romania - care au acelasi actionar majoritar -, au anuntat ca vor reduce tarifele platite de clienti pentru apelurile intre cele doua retele, decizia vizand cei 7 milioane de clienti ai Cosmote si cei aproape 3 milioane de utilizatori de telefonie fixa ai Romtelecom. Cele doua companii detinute de OTE (Grecia) si Deutsche Telekom (Germania) isi ataca astfel rivalii de pe piata intr-un moment in care companiile si persoanele fizice ar putea face noi reduceri de cheltuieli in contextul recesiunii si al masurilor de austeritate care vor fi luate de executiv.

In prima faza, clientii Romtelecom care suna in reteaua Cosmote vor fi tarifati ca si cum ar efectua un apel catre un alt client de telefonie fixa al Romtelecom. De asemenea, clientii Romtelecom care au abonamente cu apeluri incluse in retea vor putea folosi minutele pentru apeluri catre clientii Cosmote.

"In urma acestui parteneriat, in unele cazuri convorbirile intre cele doua retele pot fi chiar gratuite, dat fiind ca ambii operatori ofera minute incluse in abonamente, fara niciun cost suplimentar. Minutele in retea din abonamente vor fi utilizate si catre reteaua mobila Cosmote, iar dupa consumarea lor, toate apelurile catre mobil vor fi tarifate ca apeluri in reteaua Romtelecom", au precizat reprezentantii celor doi operatori.

"In functie de obiceiurile de consum ale clientilor nostri, acestia pot economisi chiar si 30% din valoarea lunara a facturilor", a declarat Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom.

Peste aproximativ o luna de zile, aceeasi strategie tarifara va fi aplicata si pentru clientii Cosmote: apelurile catre Romtelecom vor fi tarifate ca apelurile in retea, iar minutele incluse pentru apeluri catre clientii Cosmote vor putea fi utilizate si pentru convorbiri in reteaua fixa a Romtelecom.

"Vom servi cea mai mare comunitate de telecom in termen de servicii de voce mobila si fixa", a declarat si Stefanos Theocaropoulos, CEO al Cosmote Romania.

Oferta Romtelecom-Cosmote nu aduce o noutate pe piata din punctul de vedere al "constructiei tarifare", avand in vedere ca rivalii de la RCS&RDS sau Orange si Vodafone au de mult timp oferte asemanatoare, prin care le ofera tarife preferentiale clientilor care suna in aceeasi retea, de pe fix pe mobil sau invers.

Insa Romtelecom si Cosmote se bazeaza pe faptul ca RCS&RDS nu are acces la retea de retail precum Germanos si nici nu are o retea de telefonie mobila 3G cu acoperire nationala, in timp ce Orange si Vodafone nu pot oferi pe scara larga internet fix rapid si nu au, de asemenea, nici servicii TV in oferta. Oficialii Romtelecom, care au in plan sa ajunga in trei ani numarul unu pe internet si servicii TV, au anuntat de altfel ca vor incepe sa iasa pe piata cu pachete care sa combine internet, telefonie fixa si mobila si televiziune. Romtelecom e numarul doi pe internet (dupa RCS&RDS) si numarul trei pe TV (dupa RCS&RDS si UPC.

Cosmote este numarul trei pe piata locala de telefonie mobila, dupa Orange si Vodafone - care domina autoritar piata din punctul de vedere al veniturilor si profitabilitatii.