Bancherii si functionarii publici au avut salarii mai mici in aprilie fata de anul trecut

Autor: Adelina Mihai 07.06.2010

Salariile angajatilor din banci si din administratia publica au scazut in aprilie comparativ cu aceeasi perioada din ultimii doi ani, in timp ce in sectorul industrial castigurile medii nete au inregistrat un avans de 13%.

Salariul mediu net la nivelul intregii economii a crescut in aprilie cu mai putin de 2% fata de anul trecut, ajungand la 1.436 de lei (342 euro). Bancherii au avut salarii mai mici cu pana la 12% fata de 2008 la sfarsitul primelor patru luni din an, insa raman printre cei mai bine platiti salariati din economie. Salariul mediu in banci a ajuns in aprilie la 3.439 lei (831 euro), fiind cu aproape 6% mai mic fata de acum un an. Motivul?

"Bancile care inca mai fac recrutari ofera, in general, salarii mai mici cu 15% fata de anul trecut sau acum doi ani pentru pozitiile de specialist, de exemplu. O alta explicatie pentru scaderea salariului mediu din banci este ca angajatii au ramas pe aceleasi salarii ca in anii trecuti, fara sa mai aiba parte de cresteri salariale", sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul firmei de recrutare APT, care ofera si servicii de leasing de personal si de relatii publice, cu afaceri de 12,27 milioane de euro anul trecut. Pe de alta parte, datele centralizate de ZF pe baza statisticilor de la INS in primele patru luni ale lui 2010 si 2009 arata ca salariatii din banci au avut salarii cu 1% mai mari fata de primele luni ale anului trecut. Specialistii spun ca angajatorii care au facut restructurari au concediat angajatii cu salarii mai mici, iar media salariilor celor ramasi a crescut. O alta explcatie pentru cresterea salariului mediu pe economie in comparatie cu anul trecut o reprezinta si faptul ca au crescut cererile de angajati din industria IT, care primesc, in general, oferte salariale mai mari decat in alte domenii.

"Bancile inca mai fac recrutari pe partea de specialisti, insa nu atat de multe ca inainte, chiar si nevoia de forta de vanzari a scazut. Ofertele salariale difera de la banca la banca: daca un specialist recrutat de o banca mica primeste in medie 2.500 de lei net, la o banca mare salariul oferit pentru aceeasi pozitie este de peste 3.000 de lei net", mai spune Marinescu. Lucrurile se schimba insa pentru pozitiile de entry-level, unde salariul oferit nu mai depaseste 2.000 de lei net, ca in anii precedenti.

In administratie, scaderea salariului mediu a fost de mai putin de 2% fata de anul anterior, pe fondul eliminarii de la inceputul anului a unor sporuri pe care le primeau functionarii publici, cum ar fi sporul de manager public (care reprezenta pana la 55% din salariul de baza) si sporul pentru complexitatea muncii (care ajungea pana la 25% din salariul brut lunar).

Statistica arata ca salariile din industrie au crescut in ultimii trei ani cu 13%, iar specialistii spun ca, spre deosebire de anii anteriori, au fost mai multe cereri de specialisti si de aceea salariul mediu a crescut in acest sector.

"Au fost mai multe comenzi de ingineri mecanici, pentru industria constructoare de masini. Ofertele salariale sunt aceleasi ca in 2008, dar sunt mult mai multe cereri decat anul trecut sau acum doi ani, intrucat zeci de pozitii sunt scoase lunar de catre angajatori", mai spune Marinescu. Un inginer incepator are un salariu net de 1.600 de lei si poate ajunge la 3.000- 4.000 de lei.

Firmele nu angajeaza in zonele cu multi someri

Angajatorii romani sunt mai optimisti in ceea ce priveste volumul angajarilor in urmatoarele trei luni, insa majoritatea (60%) spun ca isi vor mentine numarul actual de angajati in urmatoarea perioada, arata cel mai recent studiu Manpower, unul din cei mai mari jucatori de pe piata locala de recrutare, cu afaceri de 12,6 mil. euro anul trecut.

Previziunea neta de angajare (diferenta dintre procentul firmelor care estimeaza o crestere a numarului de angajari si procentul companiilor care estimeaza o scadere a volumului de angajari) este pentru prima data pozitiva, de 2%, dupa ce in ultimele cinci trimestre consecutive angajatorii aveau previziuni negative. Astfel, 21% din angajatorii romani anticipeaza o crestere a recrutarilor, in timp ce 19% cred ca volumul de noi angajari va scadea.

"Regasirea echilibrului in anul 2010 va fi influentata pe de o parte, in mod pozitiv, de cresteri temperate - dar constante - ale previziunilor de angajare, iar pe de alta parte, in mod negativ, de continuarea cresterii ratei somajului", sustine Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania. Daca pentru angajatorii din centrul tarii previziunea neta de angajare este de 22%, cele mai mari valori negative ale activitatii de angajare sunt inregistrate in regiunile nord-est (-7%) si sud-vest (-15%).

De altfel, in aceste zone s-a inregistrat si cea mai mare rata a somajului in luna aprilie: 14,09% in Vaslui, 13,5% in Mehedinti si 10,5% in Caras- Severin.

La nivel national, rata somajului a ajuns in aprilie la 8,07%, in prezent existand 738.000 de someri. Studiul s-a realizat pe un esantion de 751 de directori de resurse umane din companiile de pe piata locala.