Viraj pesimist: si analistii, si oamenii de afaceri vad economia tot in scadere

Ziarul Financiar 07.06.2010

Evolutia dezamagitoare a economiei din primul trimestru, care a confirmat adancirea recesiunii, a determinat analistii si oamenii de afaceri sa-si inrautateasca prognozele privind PIB-ul din acest an. Daca in urma cu cateva luni erau manageri care semnau bugete curajoase, caderea afacerilor in aprilie si mai a readus pesimismul.



Prelungirea recesiunii descurajeaza oamenii de afaceri si analistii

Inrautatirea perspectivelor de crestere a economiei survine unui val de optimism de la sfarsitul anului trecut si chiar de la inceputul lui 2010, cand cifrele vehiculate indicau un avans al PIB chiar de peste 2%.

La sfarsitul anului trecut, aproximativ 75% dintre cei 50 de oameni de afaceri si analisti consultati de ZF vedeau crestere economica. Acum cea mai mare parte, respectiv 85%, anticipeaza adancirea economiei in recesiune.

Chiar si FMI a revizuit deja de doua ori prognoza privind economia Romaniei in acest an. In aprilie, Fondul a modificat estimarea la 0,8%, fata de prognoza anterioara de 1,3%. O luna mai tarziu, reprezentantii institutiei au spus ca estimeaza o stagnare a economiei sau chiar o contractie de 0,5%.

"Noi am crezut ca economia va creste (anul acesta - n. red.), dar acest lucru nu se va intampla. Eu cred ca produsul intern brut va scadea in 2010 cu minimum 2%. Practic ne vom intoarce cu trei ani in urma", a afirmat Shachar Shaine, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.

Shaine, care este si presedintele United Romanian Breweries Bereprod care ruleaza afaceri de circa

90 mil. euro, este de parere insa ca inclusiv in conditiile actuale Romania poate atrage noi investitori straini. El mentioneaza insa ca este nevoie de o transparenta mai mare si de o reactie mult mai rapida din partea guvernului.

"Dupa cum merg lucrurile, este foarte posibil ca economia sa ramana pe minus si in acest an, avand in vedere masurile de ajustare fiscale anuntate de Guvern. Daca aceste masuri vor fi aplicate, efectul se va vedea in consum - in scaderea puterii de cumparare, dar si in dinamica preturilor. Un element cu impact pozitiv este efectul de baza favorabil, tinand cont de contractia puternica inregistrata in 2009", a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD.

El spune ca inregistrarea unei cresteri economice pozitive nu trebuie exclusa in totalitate, astfel ca in momentul de fata un scenariu mediu ar presupune un PIB intre -0,5% si +0,5%.

Pentru mai multe detalii click aici.