Economia ramane in recesiune

Autor: Claudia Medrega 07.06.2010

Noile previziuni ale analistilor si oamenilor de afaceri indica o scadere intre 1% si 2%.



Majoritatea analistilor si oamenilor de afaceri si-au revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei in acest an, dupa un prim trimestru dezamagitor.

Daca in cazul oamenilor de afaceri balanta prognozelor inclina spre o scadere a economiei de 2%, estimarile analistilor converg spre o diminuare cu aproximativ 1 % in acest an. Guvernul a adoptat prognoza FMI de scadere a economiei cu 0,5% in acest an, iar Finantele urmeaza sa rectifice bugetul pe baza acestei cifre.

In ciuda asteptarilor pozitive de la inceputul acestui an, perspectivele privind evolutia economiei s-au inrautatit treptat in ultima perioada.

"Prognoza noastra precedenta legata de o crestere a economiei cu 0,5% - 1% se baza pe efectul pozitiv provenit de la cererea externa, insa deteriorarea perspectivelor economiei globale, in special in Europa, precum si masurile aditionale de austeritate care urmeaza sa fie implementate de Guvern au determinat revizuirea in jos a prognozei privind PIB-ul in jur de - 1,5% pentru 2010", afirma Catalina Molnar, senior economist RBS Bank.