BVB s-a listat la Bursa si isi propune ca in urmatorii zece ani sa repete exemplul Poloniei

Autor: Roxana Pricop 08.06.2010

Listarea pe propria platforma este un prim pas pe care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) il face in directia deschiderii catre un parteneriat strategic cu un operator puternic din Europa Centrala si de Est. Actiunile BVB au avut o tendinta de scadere ieri, la debutul pe piata, inchizand la 24,5 lei. Capitalizarea Bursei este de 44 de milioane de euro.



Alaturi de valoarea istorica, ziua de 8 iunie, prima zi de tranzactionare a actiunilor Bursei de Valori Bucuresti, marcheaza o restartare a strategiei Bursei pe termen lung si a modului in care aceasta se raporteaza la pietele de capital locala si din regiune.

"Cred ca Bursa locala are potentialul de a deveni a doua Polonie in urmatorii 15 ani. Volumele de tranzactionare si numarul de emitenti de pe Bursa de la Varsovia pot fi atinse si de Bursa locala, daca exemplul pe care l-am dat noi astazi este urmat si de alte companii private, si daca statul va folosi bursa drept sursa de finantare a deficitului", a spus Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in deschiderea primei sedinte de tranzactionare a actiunilor BVB.

Pentru a ajunge la o capitalizare similara cu cea actuala a bursei poloneze de 170 mld. euro - de aproape zece ori mai mare, bursa locala are nevoie de sprijin politic si de la Guvern, care sa listeze companiile la care detine participatii. Cu toate acestea, la prima sedinta de tranzactionare nu a fost prezent niciun politician sau oficial al Guvernului.

"Bursa da un exemplu deosebit de important societatilor comerciale acum, in vremuri de criza, cand finantarea economiei prin piata de capital trebuie inteleasa mult mai bine. Consider ca listarea Bursei va aduce beneficii intregii piete de capital", a spus Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Listarea Bursei este un semnal de incredere catre investitori. Arata ca pietele financiare functioneaza chiar si in momente mai putin favorabile pentru economie. Bursa este un emitent simbol, iar actiunile sale reprezinta o miza pe potentialul de crestere al pietei locale de capital", a afirmat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, care a intermediat listarea BVB.

Pentru investitorii pe piata locala de capital, precum fondurile mutuale, impactul listarii BVB va putea fi amplificat prin incheierea unui parteneriat strategic cu o Bursa din regiune in urmatorii ani, fara de care cresterea numarului de investitori si a volumelor va fi foarte dificila.

"Cooptarea in actionariat a unei burse din regiune este esentiala pentru ca bursa de la Bucuresti sa devina un jucator regional. Desi exista tatonari in aceasta directie de mai multi ani, ar fi bine ca acest parteneriat sa fie incheiat in urmatorii doi ani, interval in care limita de 5% din drepturi de vot sa fie eliminata", a spus Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Mnagement, cel mai mare administrator de fonduri mutuale.

Presedintele Bursei precizeaza ca ridicarea pragului de 5% poate fi ceruta organelor legislative in momentul in care "vom vedea intentia structurarii unui actionariat strategic".

Pana la modificarea legislatiei, Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management - administratorul celui mai mare fond de actiuni local, se asteapta ca "in primul an de tranzactionare sa aiba loc o consolidare a actionariatului BVB la nivel local, o reasezare a societatilor de brokeraj, a bancilor si a altor investitori care vor dori sa aiba un cuvant de spus in dezvoltarea viitoare a Bursei".

Listarea Bursei readuce in discutie un proiect mai vechi: fuziunea cu Bursa din Sibiu, listata si ea pe propria platforma de la inceputul acestui an.

"Cred ca fuziunea celor doua burse ar putea avea loc in urmatorii cinci ani, pana atunci trebuie sa ne consolidam pietele", a afirmat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu, prezent si el la listarea BVB.

Bursa din Sibiu s-a listat de asemenea pe propria piata de actiuni la inceputul acestui an.