Enel pledeaza pentru reluarea privatizarilor in energie

Autor: Roxana Petrescu 08.06.2010

Fulvio Conti, directorul general executiv (CEO) al grupului energetic italian Enel, devenit in urma proceselor de privatizare cel mai mare jucator privat din piata distributiei de energie electrica din Romania, a pledat in fata presedintelui Traian Basescu pentru continuarea proceselor de privatizare pe plan local pentru unitatile producatoare de energie electrica.

Totodata, seful Enel, grup care are venituri de 850 de milioane de euro in Romania si peste 5.000 de angajati, spune ca in cateva saptamani va da drumul la primele parcuri eoliene pe care le are in constructie in Dobrogea, fara sa dea insa nicio informatie privind capacitatea instalata a acestor proiecte.

"Dl. Conti a exprimat pozitia Enel cu privire la oportunitatea legata de o viitoare liberalizare si privatizare a productiei de energie, care ar putea aduce beneficii suplimentare pentru Romania", au comunicat reprezentantii Enel dupa intalnirea de la inceputul acestei saptamani dintre Traian Basescu si Fulvio Conti.

Declaratia Enel vine in contextul in care de mai bine de un an toate privatizarile din domeniul energetic sunt blocate, planul de reorganizare al acestui domeniu strategic vizand infiintarea a doua companii gigant. Astfel, majoritatea jucatorilor straini care au intrat pe piata locala a energiei prin procesele de privatizare ale filialelor de distributie si furnizare a electricitatii detinute de Electrica doreau sa devina jucatori integrati prin cumpararea unor unitati de productie locale. Din moment ce statul a renuntat la privatizari, planul de integrare al acestor companii devine mai complicat presupunand inceperea unor investitii proprii.

De altfel, seful Enel a declarat in martie anul acesta ca "grupul face presiuni la nivel de Guvern, pentru ca restructurarea productiei de energie este mai mult o impartire intre actori predefiniti". Mai mult, la acel moment, Conti a mai spus ca autoritatile din Romania nu au reactionat pozitiv la prezenta Enel. Italienii detin pe plan local trei foste filiale Electrica, respectiv cele care deservesc regiunea Dobrogei, Banatului si Munteniei Sud.

In Romania, Enel este implicat totusi si in anumite proiecte de producere a energiei electrice, printre care se numara si reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Cele mai avansate proiecte sunt insa cele privind investitii in parcuri eoliene.

"Directorul general executiv al Enel a facut referire, de asemenea, la viitoarele necesitati ale Romaniei in ceea ce priveste productia de energie si, in mod special, la interesul Enel de a dezvolta o pozitie integrata in aceasta tara. Acest interes se refera la energia regenerabila - intrucat compania va inaugura in cateva saptamani primele parcuri eoliene aflate in regiunea Tulcea, precum si la carbune curat, energie nucleara si hidro", au mai spus reprezentantii Enel care nu au dorit sa dea informatii privind capacitatea pe care o va avea parcul sau despre valoarea investitiei.

Potrivit celor mai recente informatii, compania avea in plan constructia a 200 MW in proiecte eoliene, ceea ce ar fi insemnat investitii de peste 300 de milioane de euro.