Motoarele de crestere a productiei industriale au incetinit

Autor: Claudia Medrega 08.06.2010

Productia industriala a continuat sa creasca in aprilie, insa ritmul a incetinit la 3% fata de aceeasi perioada din 2009, dupa ce in martie s-a inregistrat un avans anual de 5,2%.

"Ritmul a incetinit in aprilie din cauza presiunilor negative asupra consumului intern si extern, deoarece revenirea economica a principalilor nostri parteneri este ingreunata de necesitatea reducerii deficitelor fiscale si a datoriei externe", a comentat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank. Productia industriala a crescut in aprilie atat fata de martie (cu 0,7%), cat si fata de aceeasi luna din 2009 (cu 3%), in serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Insa, in serie bruta, productia industriala a scazut in aprilie cu 5,3% fata de luna precedenta, fiind mai mare cu 7,9% comparativ cu aprilie 2009, conform datelor INS.

Avand in vedere pastrarea trendului de crestere al comenzilor noi din industrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut,

Volksbank estimeaza ca productia industriala isi va mentine performanta pozitiva si in lunile urmatoare, chiar daca viteza de crestere se va diminua.

"Ne bazam pe faptul ca produsele romanesti se incadreaza in general in categoria de bunuri medii si producem mai putin bunuri de lux, a caror cerere a fost cea mai afectata, precum si ca urmare a deprecierii leului", a spus Hancila.

Comparativ cu aceeasi luna din 2009, in aprilie 2010, cresterile inregistrate de productia industriala s-au datorat majorarilor productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (15,8% serie bruta, respectiv 12,7% serie ajustata) si a industriei prelucratoare (7,6% si 2,7%).