Exclusiv online: Productie mare la cereale, preturi mici, dictate de Rusia, Ucraina si Kazakhstan

Autor: Cristina Stoian 09.06.2010

Productia de grau este estimata de marii producatori la 6 mil. tone in acest an, in crestere cu circa 15% fata de anul anterior, dar incasarile vor fi trase in jos de pretul mai mic cu 10% fata de nivelul de tranzactionare din prima parte a lui 2009, care a ajuns la 106 euro (540 de lei). O explicatie ar fi gasita in linia trasata de tarile din fostul bloc sovietic, care au investit masiv in dotarea cu tehnologie moderna a fermelor si care au ajuns in ultimii ani cei mai importanti furnizori de cereale din zona Marii Negre. "Avem produse prea putine pentru a influenta piata cerealelor. Rusia sau Ucraina, care au investit masiv in ferme, care au pus accentul pe dotare si tehnologizare au costurile la ingrasaminte si motorina mult mai scazute decat ni se ofera noua. Cantitatile mari de produse din aceste tari (produc peste 100 mil. tone de cereale) si costurile mici la imputuri sunt doua componente decisive in formarea preturilor la grau, porumb, rapita sau floarea-soarelui", declarata Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom Dolj, cu afaceri de circa 90 mil. euro in agricultura. Rusia, Ucraina si Kazakhstan sunt importanti furnizori de cereale in Asia si nordul Africii. Acesti factori vor duce preturile la cereale la nivelul lui 2006, de dinainte de evolutia care a avut loc pre-criza, potrivit lui Anghel.

Alternativa ramane Europa si piata interna, dar si aici producatorii vad amenintata valorificarea la costuri normale. Europa este dominata de marii producatori ca Franta, Spania, Italia, iar la intern, consumul de paine, de exemplu, este in usoara scadere, iar circa 60%-70% din produsele agricole se tranzactioneaza la negru.

"Anul acesta totul va fi legat de preturi", spun la unison fermieri ca Ioan Niculae, de la Interagro, care nu da verdictul in ce priveste cifra de afaceri pana nu vede cu cat va vinde recolta de anul acesta, si Culita Tarata, care vede o scadere de 10% a afacerilor din cauza taierii subventiilor si a preturilor scazute.